Storbritanniens militær udstilles af lille Danmark, hvis fire danske jægerfly har ramt stort ligeså mange mål i Libyen som hele det britiske militære isenkram.

En uge efter at den britiske admiral Lord West sagde, at den britiske regerings nedskæringer i det britiske militær kunne få Storbritannien til at ligne en andenrangsnation som 'bloody Denmark', rammer udtalelsen briterne som en boomerang.

For The Times afslører nu, at de fire danske angrebsfly, der har deltaget i missionen i Libyen, har ramt næsten ligeså mange mål som hele Storbritanniens langt større militære isenkram, der deltager i angrebet på oberst Gaddafis styrker.

Danmarks seks F16-jagere, hvoraf to er blevet holdt i reserve, har ramt 913 mål siden kampagnen begyndte i marts.

Til sammenligning har Storbritanniens 16 Tornado-jagere, fire Typhoon fighters, en enhed af Apache-helikoptere og to af the Royal Navys krigsskibe 'kun' ramt 970.

Måtte beklage udtalelse

Den pinlige optræden fra Lord West, der er tidligere britisk sikkerhedsminister og tidligere chef for den britiske flåde, fik omgående den britiske forsvarsminister Liam Fox til at ringe til sin kollega i Danmark for at sige undskyld for den nedladende udtalelse om Danmark, der har arbejdet tæt sammen med de britiske styrker i både Irak, Afghanistan og Libyen.

Læs også: 

Lord West kaldte på et pressemøde, der ellers skulle præsentere Labours forslag til bedre og billigere indkøb til britisk forsvar, både Danmark og Belgien for 'andenrangs' nationer.

Storbritannien er efter lordens opfattelse stadig en førsteklasses nation, i modsætning til 'bloody Denmark and Belgium', fastslog den adlede admiral. Så kom undskyldningerne.

Først fra Labours skyggeforsvarsminister, Jim Murphy, der undskyldte til venner fra Danmark og Belgien. 'Eller skulle jeg snarere sige tidligere venner,' tilføjede han med et suk.

Kontaktede dansk minister

Derpå fulgte en officiel undskyldning fra Labour samt fra forsvarsministeren, der både udsendte en pressemeddelelse og ringede til fungerende forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V).

Hun lod sig nu ikke fornærme af den tidligere britiske flådechef.

Læs mere: 

- Jeg ser ikke hans udtalelser som udtryk for en generel britisk opfattelse, sagde hun og påpegede, at Liam Fox kaldte admiralens udtalelser for 'stupid'.