Det skal være slut for livstidsfanger at kunne date fra fængslet de første ti år af deres afsoningstid.

Sådan lød overskrifterne herhjemme for blot to dage siden, da regeringen præsenterede en række nye stramninger for netop denne gruppe af fanger i de danske fængsler.

Men siden da har nyheden spredt sig til flere udenlandske medier, herunder Sky News, BBC og Daily Mail.

Den megen opmærksomhed kan måske skyldes, at lovforslaget er rettet personer som livstidsfangen Peter Madsen, der ligeledes var en nyhed, der gik verden rundt.

Peter Madsen afsoner livstidsdom for drabet på journalisten Kim Wall, Peter Lundin for trippel-drabet på Marianne Pedersen og hendes to sønner.
Peter Madsen afsoner livstidsdom for drabet på journalisten Kim Wall, Peter Lundin for trippel-drabet på Marianne Pedersen og hendes to sønner.
Vis mere

Det er i hvert fald billedet og beskrivelsen af den nu livstidsdømte ubådsbygger, der går igen på de fleste medier.

De udenlandske medier fortæller, at Peter Madsen netop er en fange, der tidligere har etableret kontakt til helt unge kvinder, herunder en 17-årig pige.

Ubådsbyggeren blev ‘verdenskendt’, da han på bestialsk vis tog journalisten Kim Walls liv under en ubådssejlads tilbage i 2017.

Da justitsminister Nick Hækkerup (S) præsenterede forslaget, gav han denne begrundelse:

»Det er et hensyn til retsfølelsen i samfundet i særdeleshed, men også et hensyn til ofrene og de pårørende til nogle af de meget alvorlige forbrydelser,« sagde han.

Loven skal træde i kraft fra 1. januar næste år.