Det er ikke den mest flatterende beskrivelse, Danmark får med på vejen i en ny bog af journalisten Michael Booth.

I åbningsdebatten hos det amerikanske parti ’the Democrat Party’ blev Danmark overraskende for mange et midtpunkt og senere et stridspunkt i Demokraternes valg af præsidentkandidatur. For det er kun få amerikanere, der kender til vores lille land. Og det er da heller ikke en amerikaner, men en brite, der nu har kortlagt, hvorfor Danmark ikke er det drømmeland, som nogle af de amerikanske politikere ynder at fortælle.

Briten hedder Michael Booth, og han er uddannet journalist. Michael Booth har boet i Danmark i over et årti og i hans bog ”De næsten perfekte mennesker: bag myten om det utopiske Skandinavien” bedømmer han Danmark med ris og ros. Her er vores velfærdssystem og vægtning af privatliv et plus, men på nogle områder også et minus. For ingen tager efter Michael Booths beretning telefonen efter fyraften fredag, og velfærdsystemet betyder, at vi har det højeste skattetryk i verden.

I et interview om bogen, med det amerikanske medie The Washington Post, beskriver Michael Booth bl.a. Danmark som fremmedfjendsk, dyrt og koldt.

»Få rejser til Skandinavien af åbenlyse grunde. Vejret er dårligt, de har det højeste skattetryk i verden og leveomkostningerne er tilsvarende håbløse. Desuden er sproget vanskeligt, maden er (stadig) for det meste forfærdelig, og så har de i stigende grad gjort det meget klart, at de foretrækker, at udlændinge holder sig væk«, fortæller Michael Booth til avisen.

Lige siden åbningsdebatten for valget af Demokraternes præsidentkandidat d. 13. oktober, har vores lille land været et omdiskuteret emne i den amerikanske valgkamp.

Det hele blev skudt i gang, da den 73-årige Demokratiske kandidat Bernie Sanders i sin tale roste Danmark for lighed, fri uddannelse og offentlige
sygehuse ved at sige:

»Jeg synes vi skal kigge på lande såsom Danmark og lære fra det, som de har opnået med deres arbejdere«.

Den tidligere præsidentfrue Hillary Clinton, der er favorit til at vinde kandidaturet, svarede:

»Vi er ikke Danmark. Jeg elsker Danmark. Men vi er USA«.

Og dermed var ikke bare duellen om det at blive repræsentant for ’the Democat Party’ skudt i gang, men også debatten om vores lille land, der siden dagen d. 13. oktober har haft meget interesse fra det store USA.