Fem lande, der grænser op til Nordpolen, forhandler på et udenrigsministermøde mandag om udnyttelsen af Arktis. Danmark sender justitsminister Lars Barfoed.

Topministre fra de arktiske stater - USA, Rusland, Danmark, Norge og Canada - mødes mandag i den canadiske by Chelsea for at udbygge samarbejdet om Nordpolen. Opmærksomheden retter sig mod de rigdomme, der kan gemme sig i undergrunden.

Der er en intens rivalisering om at sikre sig ret til områderne, der har potentiale til at rumme enorme mængder af olie og mineraler.

- Det er vigtigt, at vi nu planlægger for fremtiden. Det arktiske havs kyststater er i en unik position til at fastlægge en dagsorden for ansvarlig udnyttelse af regionen, siger den canadiske udenrigsminister, Lawrence Cannon, til nyhedsbureauet AFP.

I mødet deltager den amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton og hendes russiske kollega, Sergej Lavrov. Danmark er repræsenteret af justitsminister Lars Barfoed.

Samtidig med, at landene mødes med samarbejde for øje, så har canadiske militæranalytikere i en nylig undersøgelse konstateret, at der lige nu sker en foruroligende militær opbygning i det arktiske område. De fem lande er i færd med eller har fremstillet 66 kampklare krigsfartøjer - specialbyggede til at operere i det arktiske område.

Blandt andet grænsedragningen er omstridt. Rusland har tidligere demonstrativt hævdet, at det har retten til det meste af Nordpolen.

Danmark og Canada har deres egne opmålningsproblemer omkring den lillebitte Hans Ø ud for det nordvestlige Grønland. Ifølge canadiske medier har der i den forløbne uge været nye forhandlinger i København for at fastslå, hvem der har territorialretten i området.

I sidste ende bliver det FN's Havretskommission, som afgør, hvor grænserne skal gå omkring Nordpolen.

Mødet i Canada finder sted sideløbende med et udenrigsministermøde i G8 om terrorisme og global sikkerhed.

Allerede i 2008 stod tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) i samarbejde med Grønland bag en polarhavs-konference.

/ritzau/