CONCORD: Man kan lige så godt sige det med det samme. Det dér med Danmark går altså ikke ind hos vælgerne i New Hampshire. Jo, de har hørt et eller andet om Danmark, og at vi har gratis hospitaler, gratis uddannelse og høje skatter. Og var der ikke noget med, at en af de republikanske kandidater mente, at en anden kandidat kunne finde på at bombe Danmark med atomvåben. Forvirringen er total. Hvor ligger Danmark? Og hvorfor skulle man bombe dem?

Det er ikke et spørgsmål, de amerikanske vælgere normalt gider beskæftige sig med i en valgkamp, hvor der er mere end rigeligt at tage stilling til, når hverdagens problemer trænger sig på. Men hvis man som New Hampshire-borger møder en dansk journalist på jagt efter ens mening ikke bare om Danmark, men også om, hvad, de mener, der er vigtigst for dem i valgkampen, så er Danmark et godt udgangspunkt for en snak.

Danmark er lig med gratis hospitaler

På en motorvejscafé uden for byen Manchester i New Hampshire møder Berlingske Anthony, en 52-årig selvlært håndværker, der kører rundt og ordner folks kloakker. Han sidder med en kop kaffe og en kage i amerikaner-størrelse. Og da han er i snakkehumør og kan høre på accénten, at man ikke er fra egnen, så spørger han nysgerrigt til, hvor man så kommer fra. »Denmark«.

»Denmark«, gentager han, og et eller andet sted rulles der i mandens hoved et verdenskort ud. Men det stopper ved London, så giver han fortabt. Til gengæld er han som alle andre i New Hampshire ganske godt bekendt med en af demokraternes kandidater, Bernie Sanders, som er senator fra nabostaten Vermont. Han har »vistnok« nævnt Danmark et par gange i forbindelse med gratis hospitaler. »Kan alle virkelig blive behandlet på hospitalerne dér uden at have en forsikring?«

»Jeg synes på mange måder, at vi har verdens bedste sundhedssystem. Men indtil vi fik Obama-care, så kunne man ikke blive forsikret. Det var forbeholdt de, der havde råd til at være syge. Det er stadig efter min mening dyrt, og hvis man virkelig kunne få et system, hvor alle havde ret til lige meget, uden at det koster noget, så er det da værd at overveje. Men hvordan kan man det«?

Da Anthony får fortalt, at det hele foregår via skatterne, og at vi betaler halvdelen af indtægterne i skat og afgifter, så er han alligevel betænkelig. Han er en af de mange amerikanere, der skælder ud på skattevæsenet, fordi de blander sig for meget. Og hvis de skulle til at betale mere, så ville skattevæsenet få alt for meget magt.

Han er ikke den eneste, der har hørt et eller andet om Danmark. I byen Condord mener man også, at man har hørt noget om Danmark som et sted, hvor man har fri adgang til uddannelse.

»Jo, jeg har hørt, at det er et sted, hvor man kan få gratis uddannelser. Her kan det være dyrt, hvis ikke man får legater, og selv om der er rigeligt at søge af, så koster det altså rigtig mange penge at studere. Især de dyre universiteter inde i Boston«, siger den 23-årige Janice. Hun studerer selv, men i Manchester.

»Jeg ved intet om Danmark ellers, men jeg har hørt landet nævnt i forbindelse med gratis uddannelse, og da det også er et spørgsmål, der er vigtig for mig, så vil jeg nok være mest tilbøjelig til at stemme for en kandidat, der kan give mig lignende forhold,« siger hun.

Dårlig joke

Men Danmark kom endnu engang på kortet i forgårs, da en af de republikanske kandidater, Ted Cruz, spøgende sagde, af en af de republikanske spidskandidater, Donald Trump, kunne finde på at bombe Danmark med atomvåben. Bemærkningen var et forsøg på at fortælle amerikanerne, at Trump er utilregnelig. Problemet med joken var – som en kommentator udtrykte det – at ingen ved, hvor Danmark ligger, og at det er en nær allieret til USA. Ingen fattede derfor vitsen.

»Hvorfor bliver man ved med at nævne et land, ingen aner hvor ligger, og som er så ubetydeligt, at det ikke er et eksempel på noget som helst,« som en af CNNs kommentatorer van Jones udtrykte det på CNN.

Og sagt med det samme. Det med Danmark er kun noget, danskere går op i. Det er ikke noget, vælgerne går rundt og tænker over. Selv Trumps kampagne tager Cruz-bemærkningen meget afslappet.

»Det viser vel blot desperationen i hans valgkamp,« siger en af hans folk i New Hampshire. »Tænk sig at bombe et land, ingen ved hvor ligger,« som han – også spøgende – sagde i går til Berlingske.

Så danskerne kan sove roligt om natten. Der er ingen bomber på vej, og ingen ved, hvor Danmark ligger.