Lyt til artiklen

Anders Breivik både smilede og græd under den første retsdag i den omfattende sag mod ham, som kører de næste ti uger.

Mandag begyndte retssagen mod Anders Breivik, der er tiltalt for at have slået 77 mennesker ihjel i Norge den 22. juli 2011.

Retssagen startede klokken 9.00, og da Breivik et par minutter inden blev ført ind i salen og fik taget håndjernene af, lavede han en hilsen, hvor han først trykkede knytnæven mod brystet og dernæst ud i strakt arm.

Den første dag i sagen var blandt andet afsat til oplæsning af det meget omfattende anklageskrift, der gennemgik hvert af de mange mord, som Breivik har begået. 

Massemorderen fortrak ikke en mine, da anklageskriftet blev læst op. Han var iklædt en sort jakke og et guldfarvet slips. 

Han erkender at have begået terrorhandlinger i Norge og dermed dræbt 77 personer. Men han mener ikke, at han skal straffes for sin forbrydelse. 

- Jeg erkender handlingerne, men erklærer ikke strafskyld. Jeg påberåber mig nødværge, lød det fra 33-årige Breivik i retten mandag formiddag. 

Se grafik: Utøya - 80 minutter i helvede

Det første lange stykke tid af formiddagens retsmøde foretrak norske Breivik ikke en mine.

Men pludselig begyndte hans læbe at blævre, og tårerne sneg sig frem i øjenkrogene.

Det skete, da anklagemyndigheden afspillede en film, der angiveligt handler om Jihad, og som blandt andet viste karikaturtegninger, børn, demonstrationer og citater. Filmen bestod af 99 stilbilleder med musik til, og Breivik har selv skrevet tekststykker til billederne.

Videoen oploadede Breivik selv til internettet inden terrorhandlingerne den 22. juli.

Senere på dagen smilede den tiltalte. Det skete, da en video fra bombeangrebet i Oslo blev afspillet i retten. Billederne var stærke, og de fik flere af tilhørerne til at holde sig for øjnene. Men ikke Breivik. Hans mundviger begyndte at forme et lille smil. 

Omkring klokken 15.15 blev retten hævet, og Breivik fik atter håndjern på, inden han blev ført ud af retssalen. 

Fra i morgen - tirsdag - klokken 09.00 skal Breivik selv i vidneskranken, hvor både forsvar og anklager vil afhøre ham. Der er sat fem dage af til hans forklaring.

Når Breivik har afgivet forklaring venter et langt forløb, hvor massevis af vidner, specialister og eksperter skal en tur forbi vidneskranken.

Det er ventet, at dommen falder senest den 20. juli - altså inden årsdagen for de grusomme terrorhandlinger.

Nedenfor kan du læse en detaljeret gennemgang og hele live opdateringen fra den første retsdag.
    
Følg retssagen live på bt.dk - se desuden hele temasiden HER

Panisk pige til politiet: Der er skud i baggrunden

En panisk pige ringede op til politiet, da Breivik begyndte at skyde på Utøya. Lydfilen blev afspillet i retten.  

Pigen befandt sig i hovedbygningen, da hun ringede til politiet. Hun var panisk og forklarede politiet, at der blev skudt på øen. I baggrunden kunne man høre mange skud. 

- Vi må holde kontakten. Du må ikke lægge på, siger politibetjenten. Han spørger pigen, om hun kan se, hvad der sker. Hun svarer nej. Han spørger, om hun stadig er der.

- Ja, hvisker hun.

Derefter hørte man kun pigens åndedræt og flere skud. Og så stoppede lydfilen. En norsk journalist fortalte til bt.dk, at pigen på båndet overlevede massakren.

Anklageren afspillede desuden en animationsvideo fra Utøya, hvor man kan følge Breiviks færden. Klokken 17.26 gik Breivik ind i hovedbygningen. Omkring 500 personer var i området. Efter at have skudt flere på øen, ringer Breivik to gange til politiet for at overgive sig.

Han når dog at dræbe 69 på Utøya, før politiet kommer og anholder ham. 

 
Breivik smilede mens bombefilm bliver afspillet

Otte personer døde, da Anders Breivik den 22. juli detonerede en bombe foran regeringsbygningen i Oslo.

I retten i Oslo, hvor Anders Breivik i dag sad på anklagebænken for at have dræbt 77 personer ved sine to terrorangreb, viste anklageren billeder samt video af bombningen.

Den 15 minutter lange fillmsekvens indeholdt både en animeret video samt video fra overvågningskameraer. Scenerne var stærke, og flere tilhørere holdte sig for ansigtet.

Breivik fulgte nøje med - i lang tid uden at blinke. Da bomben går af ændrede hans ansigtsudtryk sig dog, og hans mundvige dannede et lille smil. Før frokostpausen viste Breivik også følelser - dog på en anden måde, da han begyndte at græde, da en af hans propaganda-film blev vist i retten.

Udover de otte dræbte blev ni personer svært kvæstet ved bombningen. Det er dog et held, at flere ikke kom til skade, da 480 personer i alt befandt sig i regeringskvarteret.Breivik græd i retten

Det første lange stykke tid af formiddagens retsmøde, fortrak norske Breivik ikke en mine. Mens skaderne på alle de ofre, som han er tiltalt for at have dræbt, blev gennemgået, kiggede han for det meste ned i bordet.

Men pludselig begyndte tårerne at flyde fra massemorderens øjne.

Det skete, da anklagemyndigheden valgte at afspille en film, der angiveligt handler om Jihad, og som blandt andet viste karikaturtegninger, børn, demonstrationer og citater. Filmen bestod af 99 stilbilleder med musik til, og Breivik har selv skrevet tekststykker til billederne.

Breivik uploadede selv filmen på nettet, inden han udførte terrorhandlingen.

Breivik har erkendt terroren, men mener ikke, at han bør straffes for sin handling.


Breivik-retssag: Solgte falske dokumenter og havde 11 kreditkort

Anders Breivik skulle bruge mange penge til at udføre sin grusomme terrorhandling.

I retten, hvor førstedagen af retssagen mod Breivik er i gang, redegjorde statsadvokat Svein Holden for, hvordan Breivik fik fat i de mange penge. En del af dem tjente han på at sælge falske eksamensbeviser og dokumenter. Han havde oprettet et firma, men betalte ikke skat af sin indkomst. Desuden havde han anskaffet 11 kreditkort med en samlet kredit på 250.000 kroner.

Desuden boede Breivik i en periode hos sin mor for at spare penge. Værelset blev vist på storskærm i retten. I et år fra 2006 til 2007 sad Breivik ifølge eget udsagn og spillede World of Warcraft på netop det smalle værelse med en computer under vinduet.

Dommeren var interesseret i at vide, om World of Warcraft er et voldeligt spil, men det ville anklageren vende tilbage til.

I 2009 oprettede Breivik et firma ved navn Geofarm. Han brugte firmaet til at købe gødning igennem, som han kunne bruge til at lave en bombe.


Påberåber sig nødværge

Anders Breivik erkendte at have begået terrorhandlinger i Norge og dermed dræbt 77 personer. Men han mente ikke, at han skal straffes for sin forbrydelse. 

- Jeg erkender handlingerne, men erklærer ikke strafskyld. Jeg påberåber mig nødværge, lød det fra 33-årige Breivik i retten mandag formiddag.

De første timer af retsmødet benyttede anklager Inga Bejer Engh til at læse anklageskriftet op. Først blev ofrene fra bombningen i Oslo gennemgået, og så blev alle dødsfaldene på Utøya læst op. Klokken 10.22 er statsadvokaten færdig med at gennemgå anklageskriftet..

Der var ikke plads til alle pressefolk Inde i retssal 250, hvor Breivik befandt sig. Sikkerhedsredaktør Claus Buhr fra DR havde dog fået en af de efterstræbte pressepladser. Han fortalte, at mange af tilhørerne græd. Helt lydløst, med tårerne trillende ned af kinderne. Den eneste lyd ud over gennemgangen af drabene var lyden fra udluftningen.


Skød først de voksne - dernæst de unge

Anders Breivik skød først de voksne på Utøya, og derefter rettede han sine våben mod de unge. Det kom frem under oplæsningen af anklageskriftet i Tingretten i Oslo, hvor den ti-uger lange retssag mod Breivik er begyndt.

Syv navne på voksne blev læst op som de første af Breiviks ofre. Blandt dem var danske Hanne Balch Fjalestad, der befandt sig udenfor hovedbygningen, da hun blev skudt tre gange. Hanne blev Breiviks fjerde offer på Utøya, og vidner har fortalt, at hun gik frem for at forhindre Breivik i at skyde.

Anklageren fortalte desuden, at 52 af de i alt 67 skudofre blev skudt direkte i hovedet.

Breivik fortrak ikke en mine, mens anklageskriftet blev læst op. Han var iklædt en sort jakke, og et guldfarvet slips og kiggede ned i bordet.


Vil ikke straffes

- Jeg anerkender ikke det norske retssystem.

Sådan lød de første ord fra Anders Breivik, der i dag var på anklagebænken i Tingretten i Oslo. Han er anklaget for den 22. juni at have dræbt 77 personer ved først et bombeangreb i Oslo, og dernæst massakren på Utøya. Breivik har erkendt massemordet, men mener ikke, at han skal straffes for det.

Retssagen begyndte klokken ni i dag, hvor Breivik blev ført ind i håndjern. Så snart håndjernene blev løsnet, sendte Breivik en form for højreekstremistisk hilsen ud til omverdenen.

Inden anklageren gik i gang med at læse anklageskriftet op, nåede Breivik også at besvare dommerens spørgsmål om, hvorvidt han er arbejdsløs:

- Nej, jeg er skribent og jeg arbejder fra fængslet, lød det fra massemorderen.


Dom før årsdag

Gennem de næste 10 uger vil alle detaljer omkring massedrabet den 22. juli blive rullet op, og Breivik vil tavst skulle se til, mens hvert eneste af hans 77 drab bliver gennemgået.

Efter anklageskriftet er læst op i sin fulde længde og både anklager og forsvarer er kommet med de indledende bemærkninger, får Breivik dog taletid i fire eller fem dage, hvorefter de enkelte drab vil blive gennemgået kronologisk - med Oslo først og Utøya efter.

Hele mandag var afsat til oplæsning af tiltalen samt anklagerens og forsvarerens indledende bemærkninger - som vil brede sig over adskillige timer. 

Dommen forventes at falde inden årsdagen for Breiviks terrorhandling.