230.000 mennesker blev dræbt, 11 lande blev ramt og delvis oversvømmet, og hele Sydøstasien og det meste af den øvrige verden var i chok.

I dag, den 26. december 2014, er det præcis ti år siden, dræberbølgen - den altødelæggende tsunami - ramte.

Klokken 01.58 dansk tid udløste et undersøisk jordskælv den største naturkatastrofe, kloden da havde set i mere end 40 år.

1.000 mennesker mistede livet her på Marina Beach ved den indiske millionby Madras. Det manglende varslingssystem blev katastrofalt.
1.000 mennesker mistede livet her på Marina Beach ved den indiske millionby Madras. Det manglende varslingssystem blev katastrofalt. Foto: AFP
Vis mere

Med en kraft på 9,3 på richterskalaen, en kraft som kun naturen i sine mest vilde øjeblikke kan fremkalde, begyndte det med et vanvittig kraftigt skælv med epicenter dybt nede under Det Indiske Ocean vest for den indonesiske ø Sumatra.

Katastrofen var en kendsgerning, da to af jordens såkaldte litosfæreplader eller kontinentalplader gav et voldsomt ryk i forhold til hinanden, da den indiske plade bevægede sig 12-15 meter ind under den burmesiske plade.

Det skete over en længde på 800 kilometer, hvor havbunden hævede sig med nogle meter, og det skabte den tsunami, som timer senere med nærmest ubeskrivelig stor kraft hamrede ind over 11 landes kyster.

Indonesien, Sri Lanka, Indien og Thailand blev hårdest ramt.

I kystområderne, som er vendt mod epicentret, blev alt udslettet på et øjeblik. Materielt var det kaos, men værst af alt var de enormt store menneskelige tab.

En thailandsk mand i Ban Muan søger efter sine savnede familiemedlemmer blandt de hundredevis af lig, der er lagt på lange rækker. Alt er kaos.
En thailandsk mand i Ban Muan søger efter sine savnede familiemedlemmer blandt de hundredevis af lig, der er lagt på lange rækker. Alt er kaos. Foto: Reuters
Vis mere

46 danskere omkom

Med 230.000 mistede menneskeliv er det en af de værste naturkatastrofer i nyere tid. Blandt de tusindvis af omkomne var 46 danskere. De fleste var af sted på drømmeferien i Sydøstasien i juledagene.

Men i stedet for at få en afslappet tid langt væk fra dansk regn og slud, pyntegran og glimmerstads, blev turen deres frygtelige skæbne.

En hånd rækker ud efter den hjælp, der aldrig kom. Phi-Phi Island i det sydlige Thailand den 27. december 2004.
En hånd rækker ud efter den hjælp, der aldrig kom. Phi-Phi Island i det sydlige Thailand den 27. december 2004. Foto: EPA
Vis mere

Ligesom den blev det for tusindvis af andre, som befandt sig i de ramte områder. Også for de overlevende. Et forskningsstudie, som er lavet efterfølgende, har vist, at flere end hver femte af alle overlevende fra tsunamien 2. juledag 2004 et år efter katastrofen led af posttraumatisk stresssyndrom.

Så døden i øjnene

Den uhyggelige kontrast mellem lykke og ulykke er ubarmhjertigt illustreret gennem bl.a. de mange private videooptagelser, hvor solbrune og glade feriegæster på f.eks. Phuket i Thailand står og filmer det usædvanlige fænomen, de har fået øje på langt ude i horisonten, hvor havet på usædvanlig vis har hævet sig op som en høj mur.

Men hvor det sekunder senere med ét går op for dem, at det, de står og filmer og troede blot var en ekstra spændende kolorit på en dejlig badeferie i ’Bounty-land’, faktisk er den visse død, de stirrer i øjnene.

Patong Beach på Phuket var fyldt med turister, da tsunamien hamrede ind over stranden og luksushotellerne ved kysten. Sådan så det ud i timerne, lige efter at vandet havde trukket sig tilbage. 120 mistede livet lige her.
Patong Beach på Phuket var fyldt med turister, da tsunamien hamrede ind over stranden og luksushotellerne ved kysten. Sådan så det ud i timerne, lige efter at vandet havde trukket sig tilbage. 120 mistede livet lige her. Foto: Reuters
Vis mere

Den skæbnesvangre 2. juledag 2004 var der intet brugbart varslingssystem mod tsunamier i Sydøstasien. Det blev katastrofalt.

Hvis man skal få øje på noget positivt midt i den ufattelige tragedie, er det, at der i dag er udviklet et meget effektivt system, der varsler rundt til alle relevante steder, hvis eller når der igen opstår en potentiel dræberbølge.

Banda Aceh i Indonesien fem dage efter tsunamien. Her ramte dræberbølgen allerhårdest.
Banda Aceh i Indonesien fem dage efter tsunamien. Her ramte dræberbølgen allerhårdest. Foto: AFP
Vis mere

Øgruppen Andamanerne var det sted, hvor tsunamien var allermest ødelæggende. Da den hamrede ind mod kysten, var bølgen 20 meter høj. Det nordvestlige Sumatra blev ramt af en 15 meter høj bølge, mens tusindvis af solglade danskeres foretrukne ferieparadis, Phuket i Thailand, blev ramt af en bølgemur på op mod fem meters højde.

Da Japan i marts 2011 blev ramt af en meget voldsom tsunami, som landet stadig lider under, var bølgen helt op til 36 meter høj.

Provinsen Aceh Besar på Sumatra fotograferet kort efter kæmpebølgen ramte – samt i november 2014. En verden til forskel.
Provinsen Aceh Besar på Sumatra fotograferet kort efter kæmpebølgen ramte – samt i november 2014. En verden til forskel. Foto: AFP
Vis mere