Chefen for hæren i DR Congo er blevet suspenderet, mens det undersøges, om han har solgt våben til den congolesiske oprørshær, M23. Konflikten eskalerer i den østlige del af landet.

DR CONGO: Konflikten mellem oprørshæren M23 og regeringen raser i Den Demokratiske Republik (DR) Congo. Nu er den øverste chef for den congolesiske hær, general Gabriel Amisi, blevet suspenderet, fordi han er under mistanke for at have solgt våben til oprørerne. Det oplyser en talsmand for regeringen ifølge Reuters.

Informationschef i regeringen, Lambert Mende, fortæller samtidig, at flere officerer i hæren også bliver undersøgt, men han vil ikke gå i detaljer.

Tirsdag indtog M23 millionbyen Goma i den østlige del af DR Congo, og foruden Goma blev den strategisk vigtige by Sake onsdag indtaget af oprørerne. Lambert Mende hævder ifølge Reuters, at hæren torsdag aften har generobret Sake, men det er endnu ikke blevet bekræftet fra anden side.

Lederen af M23s politiske gren, Jean-Marie Runiga, fastslog torsdag eftermiddag, at oprørshæren er klar til at gå hele vejen til hovedstaden Kinshasa i den eskalerende konflikt.

- De (regeringsstyrkerne, red.) vil angribe os, og vi vil forsvare os og fortsætte med at avancere, sagde Jean-Marie Runiga til nyhedsbureauet Reuters.Runiga understregede, at oprørerne vil indtage flere byer og nyt territorium, indtil præsident Joseph Kabila og den congolesiske regering indleder reelle forhandlinger. BBCs korrespondent i landet, Gabriel Gatehouse, siger, at det er uklart, om oprørerne har kapaciteten til at matche deres ambitioner, men at de ikke desto mindre har momentum i konflikten, som blussede op i april i år. Siden er en halv million blevet internt fordrevet i DR Congo, der er nogenlunde lige så stort som Vesteuropa.

Ifølge FNs udsending i landet, Roger Meece, er der meldinger om, at oprørerne har udført flere »summariske henrettelser af dem, der står i vejen for dem«, siden Goma blev indtaget.M23 er ifølge en FN-rapport støttet af nabolandene Rwanda og Uganda, som imidlertid afviser at have noget med oprørerne at gøre og i en fælles udtalelse med DR Congos præsident har opfordret M23 til »øjeblikkeligt« at indstille sin fremmarch og trække sig ud af Goma.Volden har i det seneste halve år været stigende i landet, og der er forlydender om massedrab og mere end en million voldtægter. Flere militser beskyldes for at stå bag, og M23 skulle være den værste.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.