»Det her var et meget vigtigt sted,« siger Taliban-krigeren.

Den video, han er i gang med at filme, er de første billeder, der nogensinde er sluppet ud fra det ultrahemmelige CIA-fængsel i Afghanistan kaldet Salt Pit. Her har tortur, drab og andre uhyrligheder fundet sted.

Stedet er så hemmelighedsfuldt, at der kun eksisterer ganske få billeder af det udefra.

Men i slutningen af august var det endegyldigt ovre for stedet, der også har fået spionroman-tilnavne som 'Cobalt' og 'The Dark Prison'.

Kun ganske få timer efter eksplosioner 26. august rystede den nærliggende Hamid Karzai International Airport i Kabul, hvor 170 afghanere og 13 amerikanere mistede livet, gav endnu en voldsom eksplosion genlyd i den afghanske hovedstad og fik folk til at søge ly.

Men det var ikke endnu et terrorangreb fra Islamisk Stats afghanske gren, ISIS-K.

I stedet var det angiveligt CIA, der bombede Salt Pit, inden USA endegyldigt trak sig ud af Afghanistan efter 20 års besættelse og krig.

Alle hemmelighederne skulle slettes. Destrueres.

Salt Pit set fra oven.
Salt Pit set fra oven. Foto: Google Maps
Vis mere

Hvorfor Salt Pit-fængslet med den nærliggende amerikanske base Eagle Base skulle bombes til uigenkendelighed af CIA, skal vi tilbage til de første år af USAs indtog i Afghanistan for at blive klogere på.

Helt præcis tilbage til september 2002.

Her bevilgede CIA ifølge New York Times, som har rullet sagen ud i en længere række tweets og artikler, 200.000 dollar til opførslen af Salt Pit på en nedlagt murstensfabrik – som kan have været et gammelt hjemsted for al-Qaeda inden 11. september 2001.

Og derfra går der flere år, før offentligheden hører om fængslet.

Det skete i 2005, hvor Washington Post kunne beskrive uhyrligheder begået i fængslet.

I 2002 havde den CIA-officer, der havde ansvaret for det hemmelige fængsel, beordret vagterne i fængslet til at klæde en ung afghansk mand af, så han var helt nøgen. Siden slæbte de ham rundt på gulvet i fængslet, så han fik sår på kroppen.

Årsagen til den hårdhændede behandling skulle være, at den afghanske mand, som var i 20erne, havde været besværlig. Efterfølgende blev han slæbt ind i sin celle, hvor han blev lænket fast helt nøgen og efterladt.

Da natten faldt på, faldt temperaturen i fængslet så drastisk, at den unge mand blev fundet næste morgen. Død.

Sådan så porten til Salt Pit ud i 2020, mens amerikanerne fortsat havde stedet under kontrol. Billedet er taget af den afghanske journalist Sultan Faizy. Det er et af meget få billeder af Salt Pit, der eksisterer.
Sådan så porten til Salt Pit ud i 2020, mens amerikanerne fortsat havde stedet under kontrol. Billedet er taget af den afghanske journalist Sultan Faizy. Det er et af meget få billeder af Salt Pit, der eksisterer. Foto: Sultan Faizy
Vis mere

Efterfølgende blev det fastslået, at han var frosset ihjel.

Den CIA-officer, som havde beordret den unge mands straf, blev siden forfremmet, mens sagen blev tysset ned i mere end to år, indtil Washington Post via anonyme kilder gravede den frem.

Fra dets opførsel i 2002 til et tidspunkt formentlig i 2004 fungerede Salt Pit som et yderst hemmeligt fængsel. Og så vidt vides findes der kun et eneste offentlig billede af stedet fra den periode. Det er taget udefra, på lang afstand, og afslører reelt intet om det, der fandtes bag de godt tre meter høje mure.

Og mens skandalen om mishandling af fanger i det berygtede irakiske fængsel Abu Ghraib rullede i 2004, var der komplet tavshed om de uhyrligheder, der blev begået i Salt Pit.

En amerikansk soldat giver 'thumbs up' ved en afdød irakisk fange i Abu Ghraib-fængslet i Irak i 2004.
En amerikansk soldat giver 'thumbs up' ved en afdød irakisk fange i Abu Ghraib-fængslet i Irak i 2004. Foto: Unknown
Vis mere

Gemt bag 'Top Secret'-segl i CIAs hovedkvarter i Langley.

Den unge mand, der mistede livet i Salt Pit, har stadig intet navn.

Han blev begravet i en ukendt grav. Ingen familie blev orienteret.

Først i 2004 besluttede CIA at opgive Salt Pit som et fungerende fængsel, viser New York Times' gennemgang.

Herefter blev fængslet konverteret til Eagle Base, hvor amerikanske elitetropper uddannede afghanske kolleger.

Og her skal der faktisk være tale om en reel succeshistorie. For mens store dele af Afghanistan på få uger faldt til Taliban-bevægelsen, var den eneste reelle modstand de elitesoldater, der blev uddannet på den fortsat yderst hemmelige base.

Og så er vi tilbage ved de brag, der fik beboere i Kabul til at søge ly 26. august efter de dødelige eksplosioner ved Kabuls internationale lufthavn.

For i dagene og måneder op til bragene, der var planlagt fra CIAs side, havde der været usædvanlig aktivitet ved den tophemmelige base.

Her lå det ultrahemmelige CIA-fængsel Salt Pit i det nordlige af Kabul.
Her lå det ultrahemmelige CIA-fængsel Salt Pit i det nordlige af Kabul.
Vis mere

Helt tilbage fra april havde CIA påbegyndt arbejdet med at rydde ud i basens hemmeligheder. Alt imens blev den brugt som udgangspunkt for dele af USAs evakuering af personel og afghanske nøglehjælpere.

I dagevis var det blevet registreret, hvordan russiskbyggede amerikanske helikoptere havde fløjet frem og tilbage mellem Salt Pit, den amerikanske ambassade og den internationale lufthavn.

Det kulminerede med bragene fra basen, som siden har vist sig at være CIAs sidste aktivitet.

Kun to dage senere indtog Taliban den tidligere så hemmelige base. Her blev ødelæggelserne filmet.

Alt sortætset, brændt og nærmest uigenkendeligt.

»Det her var et meget vigtigt sted,« siger Taliban-krigeren.