... og Danmark vil også blive ramt

Hører du til dem, hvis bekymringer om en atomkatastrofe stoppede, da det forhadte svenske atomkraftværk Barsebäck lukkede og slukkede i 2005, så er det måske på tide at vække bekymringerne op af dvalen. For faren er slet ikke overstået endnu - i hvert fald ikke hvis man skal tro miljøorganisationen Greenpeace.

Sikkerheden på de svenske atomkraftværker er nemlig så dårlig, at de udgør en meget stor fare for samfundet. Og derfor bør alle de svenske atomkræftværker tages ud af drift, hvis man vil undgå en fremtidig katastrofe, konkluderer miljøorganisationen i en ny rapport, der publiceres i dag. Rapporten er lavet i samarbejde med et researchbureau.

I rapporten fremgår det blandt andet, at de svenske atomkræftværker, der er bygget i 1970'er og 1980'erne, er så gamle, at alderen i sig selv udgør en sikkerhedsrisiko. Og det kan i høj grad gå ud over Danmark.

Selv om Barsebäck med kun 20 kilometers afstand til København, var det svenske kraftværk, der lå klart tættest på det danske land, så er der fortsat en stor risiko for, at vi kan blive ramt, hvis der sker en ulykke på et af de andre tre svenske kraftværker.

Frygter du en atomkatastrofe efter den nye rapport fra Greenpeace? Deltag i debatten under artiklen

- Det er klart, at risikoen er større, jo nærmere atomkraftværket ligger på Danmark. Men atomkraftværker som Ringhals ved Göteborg kan også under de rigtige vindforhold udgøre en risiko for store dele af Danmark, har professor i fysik ved Roskilde Universitetscenter, Bent Sørensen, tidligere udtalt til Avisen.dk

 Ringhals-værket ved Göteborg er Sveriges største og udgør en trussel mod Danmark, hvis der sker en katastrofe.
 Ringhals-værket ved Göteborg er Sveriges største og udgør en trussel mod Danmark, hvis der sker en katastrofe. Foto: BJORN LARSSON ROSVALL
Vis mere

Ringhals-værket er Sveriges største og ligger cirka 60 kilometer syd for Göteborg.

Leif Karlsson, der er enhedschef for driftstilsyn i den svenske Strålingssikkerhedsmyndighed, afviser overfor den svenske avis Svenska Dagbladet, at der skulle være problemer med sikkerheden på de svenske kraftværker:

- Svenske kraftværker er sikre. Hvis vi mener, at de ikke er sikre, så stopper vi dem. Ringhals har fået et særligt tilsyn, da vi så problemer i deres sikkerhedsarbejde, siger Leif Karlsson til den svenske avis.

Greenpeace kritiserer desuden i sin rapport, at mange af de inspektører fra de svenske myndigheder, der tjekker sikkerheden på kraftværkerne, tidligere selv har arbejdet i atomkraftindustrien. Leif Karlsson bekræfter, at det er tilfældet, men mener, at det er nødvendigt, da de skal have en bestemt viden om kraftværkerne.

Sverige har tre atomkraftværker i brug, og de har samlet ti reaktorer. Foruden Ringhals-værket ved Göteborg, der har fire reaktorer, er der  Oskarshamn-værket i det østlige Småland samt Forsmark-værket, der ligger nord for Stockholm. De to sidstnævnte har tre reaktorer hver.

Frygter du en atomkatastrofe efter den nye rapport fra Greenpeace? Deltag i debatten under artiklen