Charme, selvtillid og lækker kansler. 31-årige Sebastian Kurz tæt på at blive en af verdens yngste regeringschefer efter en højdramatisk valgaften i Østrig, hvor magtkampen dog ikke er afgjort endnu.

Det indvandrerkritiske højreparti, Frihedspartiet, er med 26 pct. af stemmerne blevet Østrigs tredje største parti. De bliver tungen på vægtskålen, og kan reelt bestemme, hvem der skal lede landet: Konservative Sebastian Kurz, der fik 31,6 pct. af stemmerne eller socialdemokratiske Christian Kern, der fik 26,9 pct.

Frihedspartiets leder Heinz-Christian Strache, er godt tilfreds med en fremgang på fem procenpoint og ikke mindst med sin nye centrale rolle.

Op til valget har det ligget til, at  Sebastian Kurz, vinder valget og får støtte af Frihedspartiet, men partileder Strache er på valgaftenen ikke sikker på det.

Sebastian Kurz. Billedet her er fra søndag aften lokal tid. Wien den 15. oktober.  
Sebastian Kurz. Billedet her er fra søndag aften lokal tid. Wien den 15. oktober.   Foto: DOMINIC EBENBICHLER
Vis mere

Strache har før beskyldt det konservative parti for at stjæle Frihedspartiets idéer, når det gælder indvandringspolitik, og han vil ikke sige, hvem han foretrækker som regeringsbærende parti, de konservative eller socialdemokraterne.

»Alt er muligt. Vi er glade for denne store succes, og én ting er sikkert: 60 procent af Østrigs befolkning har stemt for Frihedspartiets program,« konkluderer han i et tv-interview med ORF.

Hvis Sebastian Kurz bliver ny kansler slår det politiske wunderkind rekord med sin unge alder, og da han søndag aften mødte partiets tilhængere, glædede han sig over, at de konservative stod til at få fleste stemmer.

Sebastian Kurz med sin kæreste Susanne Thier. Her ses de ankomme til et valgsted i Wien. Søndag den 15. oktober.  
Sebastian Kurz med sin kæreste Susanne Thier. Her ses de ankomme til et valgsted i Wien. Søndag den 15. oktober.   Foto: CHRISTIAN BRUNA
Vis mere

»Det er vores chance for at skabe ægte forandringer i dette land,« sagde Sebastian Kurz.

Ligheden mellem Canadas leder Justin Trudeau og Frankrigs nyvalgte præsident Emmanuel Macron er til at tage og føle på. Og så alligevel.

Siden Kurz var blot fem måneder gammel, har hans parti, det konservative Österreichische Volkspartei (ÖVP), haft regeringsmagten. Alligevel har den 31-årige hidtidige udenrigsminister haft held med at overbevise vælgerne om, at han ville tilføre noget nyt til det gamle parti.  Med slogans som 'Nu eller aldrig' og 'Ny stil' har ÖVP ført an i målingerne med omkring en tredjedel af stemmerne.

Der er paradoksalt, påpeger den østrigske politiske analytiker Thomas Hofer overfor Reuters:

»ÖVP har været ved magten i over 30 år og skriver på sine valgplakater, at det er 'tid til noget nyt'. Det er en kæmpe selvmodsigelse, men med Kurz virker det.«

Sebastian Kurz, leder af det konservative Østrigs Folkeparti, ses her med sin kæreste, Susanne Thier, efter at de har stemt i Wien ved parlamentsvalget i Østrig.
Sebastian Kurz, leder af det konservative Østrigs Folkeparti, ses her med sin kæreste, Susanne Thier, efter at de har stemt i Wien ved parlamentsvalget i Østrig. Foto: Scanpix/Joe Klamar
Vis mere

Kurz, der som udenrigsminister har insisteret på at flyve på økonomiklasse, beskrives som intet mindre end en politisk meteor – særligt med tanke på, at han kun har været partiformand siden juli i år. Med undtagelse af et afbrudt jurastudium har han aldrig lavet andet end politik.

Holdningsmæssigt adskiller han sig ikke væsentligt fra modstanderne i det populistiske frihedsparti FPÖ. Han vil 'stoppe med at pakke tingene ind og sige det som det er', som han udtrykte det på partiets landsmøde.

»Kurz siger meget, der minder om hvad Heinz-Christian Strache (lederen af FPÖ, red.) siger, men på en mere socialt acceptabel måde,« bemærker Thomas Hofer.

Som udenrigsminister siden 2013 er Sebastian Kurz kendt i EU, og derfor ved man, at han står for en EU-progressiv linje. Men i Bruxelles er der angiveligt bekymring ved udsigten til, at Sebastian Kurz går i regering med højrefløjspartiet Frihedspartiet FPÖ , som har et helt andet syn på det europæiske samarbejde.