Når der søndag er lokalvalg i Catalonien, vil den siddende regeringsleder, Artur Mas, højst sandsynligt blive genvalgt, da han ønsker løsrivelse fra Spanien.

SPANIEN: Den siddende politiske leder i Catalonien, Artur Mas, går søndag til valg på, at der skal holdes en folkeafstemning om catalansk uafhængighed, altså løsrivelse fra Spanien. Og det vil højst sandsynligt betyde, at han bliver genvalgt, skriver Reuters.

Meningsmålinger viser, at to tredjedele af vælgerne i den catalanske region i det nordøstlige Spanien vil stemme på partier, højre- som venstreorienterede, der ønsker et selvstændigt Catalonien. Mas’ borgerlig-nationalistiske CiU-parti ventes at tage mellem 62 og 64 af de i alt 135 pladser i det regionale parlament.

Frustrationen over den høje arbejdsløshed og den dybe recession i landet har endnu en gang fået debatten om catalansk uafhængighed fra Spanien til at blusse op. For første gang viser meningsmålinger, at mere end halvdelen af regionens cirka 7,4 millioner indbyggere ønsker at løsrive sig.

Mange cataloniere mener, at deres økonomi vil blive bedre på egen hånd og klager over, at en stor del af deres skatter går til centralregeringen i Madrid.

Hvis Mas holder sit valgløfte om at afholde en folkeafstemning om uafhængighed, vil det bringe ham på kollisionskurs med Madrid, hvor premierminister Mariano Rajoy vil bruge forfatningen til at blokere for en sådan afstemning.

BNB/Reuters

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.