Hidtil hemmeligt stemplede dokumenter viser, at tyske nazisoldater i 1960erne hjalp styret på Cuba med at træne soldater.

CUBA: Cubas tidligere præsident, Fidel Castro, fik i 1962 hjælp til at træne det cubanske militær fra to tidligere soldater fra den nazistiske eliteorganisation SS. Det skriver flere internationale medier på baggrund af nyligt offentliggjorte dokumenter fra Tysklands efterretningstjeneste BND (Bundesnachrichtendienst).

Ifølge Fox News skulle Castro have inviteret fire SS-officerer til Havana, mens Cubakrisen var på sit højeste. Her tilbød han dem fire gange så meget i løn, som en gennemsnitstysker tjente, hvis de til gengæld ville stille deres ekspertise til rådighed. Det accepterede to af dem, viser papirer dateret 26. oktober 1962.

Men Castros interesse i tidligere nazister stoppede ikke her. Han forsøgte blandt andet også at hyre teknikere fra nazi-tiden, og det viser ifølge Bodo Hechelhammer, der er historisk efterforskningsleder ved BND, at den kommunistiske frontfigur lod målet hellige midlet.

- Det er tydeligt, at det revolutionære cubanske militær ikke var bange for nogen form for personlig kontakt med folk associeret med nazisme, så længe, det tjente deres mål, siger han ifølge Fox News.

BND vurderer, at cubanerne valgte at tage kontakt til de tidligere nazisoldater for a blive uafhængig af våben fra Sovjet, der ellers var en allieret.

Tirsdag er det 50-års dagen for Cubakrisen, som under den kolde krig bragte atommagterne USA og Sovjet på koalitionskurs i oktober 1962 - efter alt at dømme, det tætteste menneskeheden har været på en atomkrig.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.