»Det er en skæbnemiddag. Jeg tror ikke, der er et bedre udtryk for det.«

Sådan lyder konklusionen fra B.T.s internationale korrespondent, Jakob Illeborg, inden den intime middag i aften mellem Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og formanden for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen.

De to skal mødes, og henover en diner transportable et sted i Bruxelles skal de kigge hinanden i øjnene og se, hvem der blinker først i det nervepirrende pokerspil, som brexit-aftalen har udviklet sig til.

»Om tre uger klapper fælden, så det er nu, det skal ske, hvis der skal ske noget,« siger B.T.s internationale korrespondent fra London.

Storbritanniens premierminister Boris Johnson.
Storbritanniens premierminister Boris Johnson. Foto: Andy Rain
Vis mere

Med fælden, der klapper, refererer Jakob Illeborg til overgangsperioden for brexit-aftalen, der udløber den 31. december 2020.

Derfor er middagen i aften mellem de to spidser ved at være allersidste udkald, hvis en aftale skal på plads.

»Nu har alle de dygtige specialister forhandlet i tusindvis af timer, og man er praktisk talt ikke kommet længere, og når det nu ender med, at premierministeren for Storbritannien og det europæiske overhoved sidder ansigt til ansigt, er det jo nærmest teatralsk spændende.«

Hvad de to politiske overhoveder helt konkret skal diskutere, vides ikke med sikkerhed, men ifølge Jakob Illeborg står begge parter i en situation, hvor det, briterne gerne vil med en aftale, mere eller mindre er uforeneligt med det, EU gerne vil.

Ursula von der Leyen.
Ursula von der Leyen. Foto: POOL
Vis mere

»Meget forenklet sagt søger Storbritannien suverænitet. De vil selv bestemme, hvor de vil hen. Hele EU’s modstand er præcis det samme, bare med omvendte fortegn. De er bange for, at Storbritannien med deres nyvundne ‘frihed’ vil underbyde EU og skabe unfair konkurrence,« siger Jakob Illeborg og tilføjer:

»Og spørgsmålet er så, om de her modsatrettede interesser kan forenes. Det er det, de har sloges om i al den tid uden at komme videre.«

B.T.s internationale korrespondent hæfter sig ved, at der modstridende interesser til trods er sket noget de seneste par dage.

»Briterne har bevæget sig i forhold til Nordirland. Så der har været bevægelse, men slet ikke nok. Nu må vi se, hvad der sker i aften,« siger han.