Lyt til artiklen

For et halvt år siden led han et slagtilfælde, der længe holdt ham hjemme og har sat sig på hans taleevner.

Nu står han tidligt onsdag morgen som den sandsynlige sejrsherre i en af de helt afgørende delstater under dette års amerikanske midtvejsvalg.

Da stemmerne først begyndte at blive talt op i Pennsylvania, så den 53-årige demokratiske kandidat til Senatet John Fetterman ud at halte lidt efter den republikanske kandidat, tv-lægen Mehmet Oz.

Men hen over natten skiftede det – og i de tidlige morgentimer udråbte flere af de store medier John Fetterman som vinderen.

John Fetterman på scenen med sin familie i baggrunden.
John Fetterman på scenen med sin familie i baggrunden. Foto: JEFF SWENSEN
Vis mere

Kort efter gik han selv på talerstolen og erklærede sig som sejrsherre.

»Vi satsede på Pennsylvanias folk – og I skuffede os ikke. Og jeg kommer ikke til at skuffe jer,« sagde han.

Alt det er sket blot et halvt års tid efter, at han tilbage i maj led af et slagtilfælde.

Han blev indlagt, og den efterfølgende behandling og genoptræning holdt ham væk fra kampagnesporet hele sommeren.

Først i august vendte han tilbage til valgkampen, men med visse taleudfordringer.

At han nu har sejret i Pennsylvania, der tidligere var i Republikanernes hænder, kan vise sig at være særledes vigtig for Demokraterne, der forsøger at bevare deres flertal i Senatet.

»Det er den måske mest omtalte duel i hele midtvejsvalget, som altså ender med at gå til Demokraterne,« siger B.T.s udsendte korrespondent, Jakob Illeborg, over en telefonlinje fra Florida, hvorfra han følger midtvejsvalget:

»Det er uhyre vigtigt for dem. Og det er faktisk også et billede på det, vi har set over de seneste par timer: Nemlig at Demokraterne klart klarer sig bedre, end vi havde forestillet os.«

Han forklarer, at alt fortsat 'hænger i balancen', men det ser nu ud til, at der er en mulighed for, at Demokraterne holder Senatet.

»Valget i Pennsylvania har været et vildt valg, fordi Fetterman led et slagtilfælde og har haft svært ved at tale siden. Og han har været oppe imod en vanæret tv-læge, som var udvalgt af Donald Trump – og han er slået ham,« fortæller Jakob Illeborg.

Han forklarer, at mange kommentatorer op til midtvejsvalget havde regnet med, at Republikanerne ville vinde stort over Demokraterne og overtage kontrollen med både Senatet og Repræsentanternes Hus.

Lige nu er det uhyre tæt i Senatet, mens Republikanerne ser ud til at kunne vinde Repræsentanternes Hus snævert:

»Jeg tror, at mange havde forstillet sig, at det ville blive en slagtestue. At Demokraterne ville få læsterlige tæsk. Det har de bare ikke fået,« forklarer Illeborg.

Det vides endnu ikke, hvilken betydning John Fettermans sejr i Pennsylvania kan få for det store valgbillede, men det trækker i den rigtige retning for Demokraterne:

»Selvom det ikke er en storsejr for Demokraterne, er det en sejr, at det ikke bliver et stort nederlag,« fortæller Illeborg.

Du kan følge vores løbende dækning af midtvejsvalget i vores liveblog lige HER.