De franske aviser skriver, at krigen er kommet til Paris. Krigen er rettelig kommet til hele Europa, og næste slag kan stå i Rom, London eller København. Ingen kan være i tvivl herom.

Det er en krig, som udkæmpes midt iblandt unge, glade mennesker til musikkoncerter, blandt spændte børn og bedsteforældre til fodboldkampe og blandt sludrende venner, kærester og ægtepar på café en fredag efter fyraften. Krigen kostede i aftes mindst 129 mennesker livet, og vi må påregne, at det kan og vil ske igen.

I dag går vores tanker til ofrene og deres familier for denne hensynsløse og ondskabsfulde gerning. Vi føler med det franske folk.

Danmark og danskerne må i den kommende tid vise, at vi også er klar til at stå side om side med Frankrig i en reaktion mod de ansvarlige. Præsident Francois Hollande varsler, at Frankrig vil være ”skånselsløs” i sin reaktion på denne ”krigshandling”, og her må Danmark og det øvrige Europa ikke svigte, men udvise solidaritet.

Alt tyder på, at terrorangrebene i aftes blev gennemført af islamiske terrorister. Ifølge Hollande var gerningsmændene tilknyttet Islamisk Stat (IS), og det er der gode grunde til at tro.

Øjenvidner beskriver, hvordan en af de bevæbnede gerningsmænd på koncerthuset Le Bataclan i det 11. arrondissement, råbte til koncertgæsterne på flydende fransk: »I har dræbt vores brødre i Syrien. Nu er jeres tur kommet.« Andre hørte gentagne gange gerningsmændene råbe på arabisk »Allah er stor«.

I skrivende stund har hverken Islamisk Stat, Al-Qaeda eller andre islamiske terrorgrupper påtaget sig et officielt ansvar, men graden af planlægning, koordinering, våbenkraft og udførsel peger i retning af et professionelt netværk og væk fra teorien om lokale ”ensomme ulve”.

Men der kan være tale om en celle af franske statsborgere med sympati for IS og måske med kamperfaring fra Syrien. Flere end 1.000 franske statsborgere har kæmpet for IS eller Al-Qaeda i Syrien, og 250 af dem er vendt tilbage som potentielle sikkerhedstrusler. Et problem, som også Politiets Efterretningstjeneste i Danmark er opmærksom på.

Krigen er kommet til os, og der er grupper, som vil true os på vores demokrati, frihed og levevis – og ja, på vores liv. Det må de ikke få held til. Europa har tidligere bekæmpet terrorgrupper af forskellige ideologisk observans, og vi kan gøre det igen.

Vi må vinde krigen ved at stå vagt om vores frihedsrettigheder, alt imens vi styrker indsatsen mod islamistiske ekstremister både her, i Syrien, og hvor de ellers befinder sig, og styrker kontrollen med hvem, vi tillader adgang til vores europæiske fællesskab.