Normalt er det slagmarken i Ukraine, der trækker overskrifter verden over.

Tirsdag var det dog interne anliggender, der har fået folk til at spærre øjnene op.

Det skete, da ikke færre end ti personer på topposter uden videre melding mistede deres job.

Og det var ikke helt ukendte personer, der måtte forlade deres post.

En toprådgiver til Zelenskyj, fire viceministre og hele fem guvernører i ukrainske regioner var de prominente personer, der nu står uden job.

Altså en stor og voldsom oprydning af præsident Zelenskyj og hans hold.

Den mest kendte af de nu tidligere ukrainske embedsmænd er formentlig Kyrylo Tymosjenko. Han er nu tidligere toprådgiver for præsident Zelenskyj og er et velkendt navn i Ukraine – ikke mindst takket være sin færden på sociale medier under den russiske invasion af hjemlandet.

Tymosjenko havde tidligere arbejdet direkte for Zelenskyjs valgkampagne. Og så var han manden med det tunge ansvar at genopbygge de dele af Ukraine, som den russiske bombning af kritisk infrastruktur ødelagde.

Et andet prominent navn er den nu tidligere viceforsvarsminister Vyatjeslav Shapovalov.

Han sagde selv op, efter en række beskyldninger kom frem om korruption i forbindelse med indkøb af militærmad fra en helt ukendt selskab.

Selv benægter Shapovalov, at der skal være tale om korruption, men at der i stedet er tale om 'en teknisk fejl'.

Ifølge en tidligere Zelenskyj-toprådgiver, som B.T. har været i kontakt med efter den lange stribe fyringer og opsigelser tirsdag, så bunder stort set alle sagerne i netop korruption.

Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj har ikke haft meget at smile af tirsdag, efter en række topfolk har mistet deres job.
Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj har ikke haft meget at smile af tirsdag, efter en række topfolk har mistet deres job. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Toprådgiveren forklarer, at der er sager mod flere af de nu tidligere statsansatte.

»Ukraine har udviklet en omfattende infrastruktur omkring antikorruption sammen med sine vestlige allierede siden 2014. Og det er det, vi ser virke her,« forklarer den tidligere toprådgiver, der kender en række af de nu opsagte folk personligt.

Af den årsag er B.T. gået med til at holde den tidligere toprådgivers navn ude af artiklen.

»Der er mange ukrainere, som håber på retfærdighed i den her sag. Det kan blive en af de første store sejre for Ukraines bekæmpelse af korruption,« siger rådgiveren videre.

Ukraine har længe kæmpet mod udbredt korruption.

Så sent som i 2021 havde Transparency International Ukraine som det 122. mest korrupte land ud af de 180 lande, de rangerer.

Den korruption har Zelenskyj svoret at bekæmpe.

På russisk-sindede profiler på Twitter og Telegram er tolkningen af dagens begivenheder en helt anden.

Her ses fyringerne og opsigelserne som et tegn på, at man i Ukraine mener, at krigen mod Rusland går dårligt.

Her er den tidligere Zelenskyj-toprådgiver ikke overraskende helt uenig.

»Selvfølgelig bruger Rusland Ukraines gennemsigtighed til at rette propaganda mod os. Vi vinder ved at have vores gennemsigtighed og antikorruptionsorganer, der virker,« siger den tidligere toprådgiver og uddyber:

»I Rusland er der enorme mængder korruption. Og det er lig med at tabe – at skjule korruption og gøre det en del af sin identitet.«