Lyt til artiklen

Britisk politi har anholdt 38-årige Aine Davis, efter han er blevet deporteret fra Tyrkiet til England.

Den 38-årige brite er anklaget for terror.

Han menes at være en del af torturgruppen 'The Beatles', som var fangevogtere for vestlige IS-fanger i Syrien.

I alt mener de amerikanske myndigheder, at de fire britiske borgere har dræbt 27 gidsler i Syrien.

Aine Davis blev anholdt i Luton Airport onsdag aften af britisk politi, da han satte fødderne på jorden.

Han vil blive fremstillet torsdag ved retten i Westminster Magistrates' Court i London. Ifølge BBC bliver han sigtet for lovovertrædelser i henhold til den britiske antiterrorlov fra 2000.

Daniel Rye var en af de fanger, som The Beatles havde opsyn med. Den danske freelancefotograf blev holdt som gidsel i 13 måneder i Syrien. Han har fortalt om de forfærdelige ting, han blev udsat for af de britiske fangevogtere.

Her blev de dagligt udsat for tortur, og samtidig blev flere af de andre fanger dræbt for rullende kameraer. Den amerikanske statsborger James Foley var den første, der blev halshugget. Generelt havde 'The Beatles' et ry for at være markant værre end alle andre gidseltagere.

Daniel Rye vidner tirsdag i retssagen.
Daniel Rye vidner tirsdag i retssagen. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Aine Davis har afsonet en fængselsstraf på syv et halvt år i Tyrkiet for at være medlem af IS.

Ligesom de andre medlemmer af 'The Beatles' er Aine Davis opvokset i den vestlige del af London. De fire mænd meldte sig frivilligt til at kæmpe for IS i Syrien. Gruppen startede med de offentlige halshugninger af fanger i 2014.

Her stod Jihadi John, eller Mohammed Emwazi, som bødlen. Han er senere blevet dræbt i et droneangreb af det amerikanske militær 12. november 2015.

I 2018 blev Alexander Kotey og El Shafee ElSheikh udleveret til de amerikanske myndigheder. Den første tilstod drab på amerikanske statsborgere og blev idømt livsvarigt fængsel 2. september 2021.

Den anden, El Shafee ElSheikh, nægtede sig skyldig i tiltalen for kidnapning samt medvirken til tortur og mord. Han blev kendt skyldig 14. april 2022 for sin rolle i terrornetværket, efter blandt andre Daniel Rye havde vidnet imod ham. Han afventer sin straf.

»De troede åbenbart, at så længe de var maskerede, kunne de slippe for retsforfølgelse. Det var måske en dum idé,« som franske Nicolas Henin, der blev holdt fanget i ti måneder, har udtrykt det i forbindelse med retssagen i USA.