I dag, torsdag, er det for alvor en skæbnedag. Ikke bare for Storbritannien - som skal til stemmeurnerne og beslutte, om briterne skal forblive i EU - men også for Europa og måske endda hele Vesten, som vi kender den.

Prøv at forestille dig følgende scenarie: Torsdag bliver det til et britisk Brexit fra EU. Til november står Donald Trump som vinder af det amerikanske præsidentvalg. Og i maj næste år kan franske Marine Le Pen fra det højrenationale parti Front National juble over sejren ved det franske præsidentvalg.

Vi snakker om mindre end et år fra nu, så kan den verden, som vi kender som Vesten, med tre valg inden for et år pludselig være ændret for altid. NATO kan være under opløsning, EU falder fra hinanden og det vestlige rationelle, kompromissøgende samfund er under afmontering.

Det er det uhyggelige scenarie, som en klummeskribent i den store amerikanske avis Washington Post ved navn Anne Applebaum, sætter op i en klumme fra 4. marts i år.

Hun skriver blandt andet:

'Lige nu er vi to eller tre dårlige valg fra enden af NATO, enden for den Europæiske Union og måske enden for den liberale verdensorden, som vi kender den.'

Brexit sandsynligt

Dengang blev teorien i klummen - også af Anne Applebaum selv - beskrevet som et ikke specielt sandsynligt scenarie. Men nu står vi foran valget i Storbritannien - og her er de seneste meldinger om fuldstændigt dødt løb.

Så første del af scenariet kan meget vel gå i opfyldelse allerede i aften, og så, som Anne Applebaum skriver, 'kan alt ske'.

'I juni stemmer briterne i en folkeafstemning om at forlade EU. Lige nu er det for tæt til at sige, hvad det bliver - og hvis 'forlad'-stemmerne vinder, så kan alt ske. Lignende folkeafstemninger kan følge i andre EU-lande,' skriver Applebaum, der påpeger, at det er en reel mulighed, at briterne stille og roligt driver væk fra resten af Europa og eksempelvis også NATO-samarbejdet.

Briternes nej til EU giver vind i sejlene til højrepopulister som Ungarns Viktor Orbán, som længe har snakket favorabelt om tættere bånd til Putin og Moskva - og mindre EU.

Præsident Trump og præsident Le Pen

Senere på året kommer så den amerikanske afstemning, hvor Donald Trump langt fra er uden chance for at vinde. Og her kan NATO-alliancen for alvor blive sat på en prøve, skriver Applebaum.

'Trump er ikke kun uinteresseret i Amerikas alliancer, han ville heller ikke være i stand til at vedligeholde dem. I praksis kræver både militære og økonomiske unioner ikke de færdigheder en lyssky ejendomsmagnat, som 'laver aftaler' besidder, men kedelige forhandlinger, utilfredsstillende kompromisser og - nogle gange - at man ofrer det bedste for ens egen nation for at fremme et samlet gode,' skriver Applebaum.

Når vi så når frem til maj 2017, og Storbritannien er stemt ud af EU og Trump måske er blevet præsident i USA, så har flere nationalistiske partier rundt om i Europa ifølge Applebaum for alvor fået vind i sejlene, og derfor vinder Marine Le Pen, som tidligere har ytret ønsker om at NATO og EU skal spille en væsentlig mindre rolle i Frankrig, det franske præsidentvalg. Og så er både NATO og EU for alvor under pres - og måske på vej til en opløsning.

Med andre ord er de alliancer i Vesten, som blev sat i søen i årene og årtierne efter anden verdenskrig i opløsning, ifølge Anne Applebaum, og Vesten, som vi kender den i dag, et overstået kapitel.

'Sandsynligt skrækeksempel'

Det er på mange måder et skrækscenarie, som bliver opstillet, men som Anne Applebaum også selv skriver, så er 'valg en sjov ting, og vælgere vægelsindede'. Sagt på en anden måde, så er intet utænkeligt.

Spørger man en dansk EU-ekspert, så er Anne Applebaums scenarie langt fra utænkeligt - omend det er et skrækscenarie.

»Jeg er meget enig i, at der er en lighed mellem Brexit-kampagnen, Donald Trump og Marine Le Pen. Blandt andet en ting, de har tilfældes, er, de mange usande oplysninger, de bruger i deres kampagner. Og de fører en slags skrækkampagne - hvilket ofte er noget, man ser i populisme, som man kan sige alle tre hører til,« siger professor ved Statskundskab ved Københavns Universitet Marlene Wind.

Og det er specielt netop i forhold til populisme, at Marlene Wind vil give Anne Applebaum ret i, at hvis Brexit bliver en realitet og Trump og Le Pen bliver præsidenter, at Vesten, som vi kender den, vil være forandret.

»En af de ting, som altid har karakteriseret det, vi kender som Vesten, er rationel tænkning, hvor vi søger kompromisser og snakker fornuftigt og ordentligt til hinanden. Og hvis det scenarie, som Anne Applebaum opstiller, kommer til at ske, så vil det formentlig være enden på Vesten i den forstand,« siger Marlene Wind.

»Men man skal huske, at det er et skrækeksempel - men dog ikke et utroværdigt scenarie,« slutter Marlene Wind.