Anders Behring Breivik havde planer om at gå målrettet efter den tidligere norske statsminister Gro Harlem Brundtland, udenrigsminster Jonas Gahr Støre og AUF-leder Eskil Pedersen.

Han ville tage dem til fange og give dem håndjern på. Derefter ville han læse en dødsdom op for dem, og så endelig dræbe dem med kniv eller bajonet. Det hele ville han filme med sin mobiltelefon og lægge på internettet og sende til 20 nyhedsbureauer.


Det er svært at forestille sig, at der kan komme flere vanvittige ting frem om Anders Behring Breiviks terrorplaner. Ikke desto mindre har han selv afsløret nye uhyrlige detaljer om sit syge projekt under politiafhøringerne.

Fredag kan den norske avis VG give et fyldigt referat fra afhøringerne af Breivik. Heraf fremgår det, at han i begyndelsen havde tre klare mål på Utøya. Han ville gå helt bevist efter den tidligere statsminister, udenrigsministeren og AUF-lederen.

De tre går nemlig i Breiviks terminologi under betegnelsen 'kategori A-forrædere'.

Han overvejede, hvordan han kunne tage en eller flere af dem som gidsler, hvordan han kunne nedkæmpe eventuelle sikkerhedsvagter, og han undersøgte de tekniske muligheder for at optage henrettelserne på en iPhone.

Breiviks forsvarer Geir Lippestad ønsker ikke at kommentere VGs oplysninger:

- Jeg føler ikke, det er rigtigt af mig at sige noget om dette. Det er rigtigt, at Breivik er kommet med udtalelser om planer, som han ikke har gennemført, men jeg ønsker af princip ikke at komme ind på disse planer, siger advokaten til avisen. 

Ifølge VG havde Breivik medbragt både strips, bajonet og kniv på øen.

I begyndelsen var det også hans hensigt at læse en domsdom op for de tre ofre og filme det hele på mobilen. Planer, han dog måtte droppe igen, fordi det blev for kompliceret og besværligt.

Den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp fra Forsvarshøjskolen i Sverige mener, at oplysningerne om Breiviks planer viser, at han har udvalgt sig de mest effektive metoder for at skabe frygt og chok i befolkningen.

- Det, at han har udvalgt personer, som var på Utøya, og som ifølge programmet skulle tale, sandsynliggør, at planerne har været konkrete, siger han til VG.

Anders Behring Breivik begik den 22. juli den værste terroraktion i norsk historie, da han dræbte først otte mennesker ved en bombesprængning i Oslo og sidenhen iskoldt skød 69 primært unge mennesker på øen Utøya.