Med 77 liv på samvittigheden blev Anders Breivik idømt 21 års fængsel, nu vil han sagsøge den norske stat for brud på menneskerettighederne på grund af dårlige forhold i fængslet.

I næsten fire år har massemorderen Anders Breivik siddet isoleret i det topsikre Skien-fængsel, hvor han stort set ingen kontakt har haft til omverden.

Det har fået den 37-årige massemorder til at sagsøge den norske stat for brud på menneskerettighederne i en retssag, der begynder tirsdag, skriver norske Dagbladet.

Hovedargumentet lyder, at kontakt til mennesker uden for fængslets mure er for begrænset som følge af telefon,- brev- og besøgskontrol. En anklage, der i øvrigt bakkes op af den norske civilombudsmand, som mener, at den begrænsede adgang kan føre til isolationsskader.

Men ifølge regeringsadvokaten Marius Emberland, skulle fængslet have »iværksat flere tiltag for at kompensere for de restriktioner den 37-årige måtte have i forbindelse med afsoningen,« skriver Dagbladet.

Han påpeger samtidig, at »brevkontrollen ikke indebærer indgreb i eksisterende relationer, men at den medfører begrænsninger i hans adgang til at etablere nye netværk med individer, som har kontaktet ham, eller som han selv ønsker at etablere kontakt med, efter han blev fængslet.«

Adgang til besøgsven og præst

I Skien-fængslet, der kan huse fanger, som kræver 'særlig høj sikkerhed', har Anders Breivik ifølge Dagbladet adgang til tre celler, som han kan bevæge sig frit imellem. Foruden sin egen celle, hvor han sover, har han også en træningscelle og en studiecelle, hvor han kan læse og uddanne sig.

Derudover har han ifølge dagligt adgang til computer uden internetadgang, skriveværktøj, fjernsyn og Playstation, mens han samtidig har mulighed for selv at vaske sit tøj og lave sin egen mad og jævnligt får besøg af både en præst og en besøgsven.

Endvidere har den 37-årige massemorder også adgang til et større udendørsareal, som han dagligt kan benytte sig af.

Under sit snart fire år lange fængselsophold skulle Anders Breivik have opført sig yderst eksemplarisk, har fængselspersonalet tidligt fortalt, men kort før jul kom den 37-årige ved flere lejligheder med trusler mod de ansatte, hvor han mindede dem om, hvad han var i stand til at gøre.

Tidligere har han desuden truet med både sultestrejke og selvmord.

Vil ikke spekulere i hensigter

Flere har stillet spørgsmålstegn ved hensigterne bag Anders Breiviks søgsmål mod den norske stat, men regeringsadvokaten Marius Emberland mener ikke, at der er tale om skjulte hensigter.

»Jeg vil ikke spekulere i, om han søgsmål eventuelt har andre motiver udover det åbenbare; at han ønsker at få en retslig prøvning af afsoningsforholdende er i overensstemmelse med statens forpligtelser i henhold til den europæiske menneskerettighedskonvention,« siger han ifølge Dagbladet.

Søgsmålet står dog i kontrast til Anders Breiviks nej tak til en »række forslag til aktivering og sociale tiltag,« som han ifølge Marius Emberland er blevet tilbudt

I januar 2013 anmeldte Anders Breivik fængselsesledelsen i fængslet Ila samt den daværende justistminister Grete Faremo for torturlignende forhold på grund af langvarig isolation. Sagen blev henlagt med begrundelsen, at der ingen strafbare forhold var bevist.

Den 22. juli 2011 bragte 37-årige Anders Breivik en bombe til sprængning i det centrale regeringskvarter i Norge og dræbte otte personer. Herefter kørte han mod øen Utøya, hvor Arbeiterpartiets ungdomsorganisation, AUF, afholdte sommerlejr, hvor den 37-årige skød og dræbte 69 personer.

Efterfølgende blev Anders Breivik anholdt i hans lejlighed i Oslo. Dommen over Anders Breiviks gerninger blev afsagt den 24. august 2012 og lød på 21 års fængsel med mulighed for forlængelse fem år ad gangen.