Lyt til artiklen

Under massakren på Utøya ringede Anders Breivik til politiet ti gange for at overgive sig, fortæller han.

Den terrorsigtede Anders Behring Breivik, som bombede regeringskvarteret i Oslo og myrdede sagesløse unge på Utøya, ringede gentagne gange under skyderierne til politiet for at overgive sig.

Det har 32-årige Breivik fortalt i lange afhøringer tirsdag og onsdag, hvor han er gået i detaljer med hændelsesforløbet den skæbnesvangre dag, skriver avisen Aftenposten.

- Han forklarer, at han i god tid, før han blev pågrebet, selv ringede til politiet. Han siger, at han ringede ti gange, og at han fik svar ved to anledninger, fortæller Breiviks forsvarer, Geir Lippestad.

- Han præsenterede sig som kommandør og med fuldt navn. Min klient sagde, at han ønskede at overgive sig - han brugte ordet "kapitulere" - og bad om bekræftelse fra politiet på, at det var accepteret, tilføjer Lippestad.

Men Breivik fik tilbagemeldinger i telefonen, som han ikke forstod, lyder det.

Så bad han om at blive ringet op igen med besked om, at hans overgivelses-budskab var modtaget.

Derefter ventede han angiveligt et stykke tid på, at politiet ville ringe tilbage.

Men det skete aldrig, fortæller forsvarsadvokaten, og derfor valgte Breivik at fortsætte nedslagtningen af de socialdemokratiske ungdomspolitikere på Utøya.

Politiet bekræfter, at operationscentralen i Søndre Buskerud politidistrikt har haft et telefonopkald fra Anders Behring Breivik.

Politiet i Oslo vil ikke umiddelbart oplyse hvor mange opkald, de har fået fra Breivik, skriver Aftenposten.

/ritzau/