Sådan lyder Anders Breiviks mantra - han var tæt på at opgive massakren, fortæller han nu via sin forsvarer

Det var nødvendigt, det var jo nødvendigt’. Sådan stod Anders Behring Breivik og talte med sig selv lørdag, da han var på vej tilbage til Utøya for overfor politiet at rekonstruere forløbet af massakren den 22. juli.

Det fortæller Breiviks forsvarsadvokat, Geir Lippestad, i et stort interview med den norske avis Dagbladet som vi bringer her.

Geir Lippestad fortæller, at sætningen ’Det er/var nødvendigt’, er Anders Breiviks mantra for at forklare sin grusomme handling.

- Han har forklaret, at da han tog båden over (til Utøya 22. juli red.) tænkte han: ’Jeg opgiver, jeg gør ikke det her’. Men så gik han ind i tankegangen om, at det var nødvendigt for at ændre Europa og Norge, som han siger, og så gennemførte han det alligevel, fortæller Geir Lippestad til Dagbladet.

LÆS OGSÅ:

Terroristen har forklaret, at det var grusomt, men nødvendigt at udføre massedrabene, for han troede, at han kunne indlede en krig og ’redde’ Norge og Vesteuropa fra ’kulturmarxisterne’ og en muslimsk overtagelse.’

Nemmere end han troede

Breivik troede dog ikke på, at han havde mange chancer for at fuldføre sin plan:

- Han forudså, at der ville være problemer med at komme over til Utøya, og at der ville opstå problemer på Utøya. Han troede, at han ville blive stoppet tidligere, siger Geir Lippestad.

LÆS OGSÅ:

Men Anders Breivik blev ikke stoppet før han havde dræbt 77 mennesker. De to første drab på Utøya udførte han lige efter, at han var gået i land fra båden. Da skød han Monica Bøsei, kendt som ’Mor Utøya’, og politimanden Trond Berntsen, der var vagt:

- De to første drab, han begik, er dem, han husker bedst, og som han siger var de vanskeligste at udføre, fortæller advokaten.

Da den 32-årige Anders Breivik blev pågrebet, havde han kun en smule ammunition på sig, mens der lå en del tilbage i et depot, han havde etableret.

- Han havde et våbendepot ved hovedhuset på Utøya, fortæller Geir Lippestad.

LÆS OGSÅ:

Behring Breivik har forklaret sin advokat, at han flere gange ringede til politiet for at overgive sig. Geir Lippestad forklarer, at hans klient er overrasket over reaktionen de to gange, han kom igennem til politiet fra Utøya:

- Relativt tidligt i det han kalder operationen ringede han til politiets nødtelefon og kom igennem. Han udtrykte klart ønske om at kapitulere til politiets beredskabsgruppe. På det tidspunkt, forklarer han, at han mente, at han havde udført en så omfattende handling, at den ville få stor opmærksomhed, og at hans manifest ville blive kendt, og det var hans mål. Det var ikke nødvendigt at tage flere liv, som han forklarer det. Og det var nok så tidligt i forløbet (på Utøya, red.)

Hvor tidligt?

- Jeg har bedt om at få indsigt i politiets logs med nøjagtige tidspunkter. Ud fra det han forklarer, er det ikke bare en snak om få minutter, før han blev pågrebet, men omkring 15-20 minutter før, siger Geir Lippestad, og fortsætter:

-Han forklarer, at han kom igennem to gange, men at han ikke fik nogen bekræftelse på, han kunne overgive sig. Han siger, at det er det, der har overrasket ham mest. Vi må få klarhed over det her: Hvad blev der sagt, og hvordan er det blevet håndteret på alarmcentralen. Det vil log-bøgerne afklare.

Hvad gav han udtryk for, da han var på Utøya i lørdags?

- Det er vanskeligt at beskrive hans følelsesregister. Men det er helt tydeligt, at han ved flere lejligheder gav udtryk for, at det var grusomt at tænke på, han viste følelser og gentog sit mantra.

Ifølge advokat Lippestad husker Breivik ikke alle de 69 drab, han begik på øen.

- Han husker episoderne og handlingerne, og grupperne han stod overfor, men han husker ikke hvert enkelt drab. Da han var derude, kom der flere minder, end der gør i et afhøringslokale. At han fik set geografien, træerne, husene og strandene, gjorde, at han huskede mere og kunne være mere detaljeret end tidligere, som Geir Lippestad begrunder formålet med at tage Breivik tilbage til gerningsstedet.