Lyt til artiklen

Mens den 32-årige Anders Breivik massemyrdede på øen Utøya, lyttede han til musik fra Ringenes Herre for at overdøve ofrenes skrig.

Musikstykket, som massemorderen havde udvalgt sig, var en version af Lux Aeterna, som blev brugt under kampscenerne i den populære fantasy-trilogi fra 2001. Det skriver den britiske avis Daily Mail.

Breivik selv hare beskrevet nummeret som 'meget inspirerende og opvækker passioneret vrede'.

Overlevende fra massakren på den norske ø fredag beretter, hvordan Breivik bar høretelefoner, mens han koldt gik rundt på øen og henrettede de unge AUF'er, der var samlet for at deltage i en politisk sommerlejr.

Forklaringen på høretelefonerne giver Anders Breivik selv i sit 1.500 sider lange manifest, som blev offentliggjort fredag. Heri lovpriser han musikstykket, som oprindeligt er komponeret af den britiske musikskaber Clint Mansell, men som senere blev brugt i en ny version til filmene om Ringenes Herre.

- Jeg vil sætte min iPod på max-volume som et middel til at overdøve frygten, hvis det er nødvendigt. Jeg tænker, jeg sætter Lux Aeterna af Clint Mansell på repeat, da det er en utroligt magtfuld sang, skriver Breivik i manifestet.

Med krigsmelodien i ørerne kunne Breivik således holde frygten i ave. Han kunne slet og ret ikke høre sin ofres skrig og tryglen.