I fire år og otte måneder har Anders Behring Breivik siddet i isolation, for det han gjorde den sommerdag i juli for næsten fem år siden. Men det kan ikke blive ved, mener hans advokat, der sammenligner sagen med en fra Danmark.

Selvom mange nordmænd håbede, at de aldrig mere skulle høre til eller om Anders Behring Breivik, efter han blev idømt en forvaringsdom for den 22. juli 2011 at have tage livet af 77 mennesker, er der den seneste tid - igen - blevet åbnet for de endnu helende sår.

For i en improviseret retssal i Skien Fængslet er en jury i disse dage ved at afgøre massemorderens søgsmål mod den norske stat, som han anklager for brud på menneskerettighederne. Blandt andet fordi han ifølge egen forklaring er blevet kropsvisiteret nøgen mere end 800 gange, ikke har nogen at snakke med og har måtte drikke kold kaffe.

Fredag er sagens sidste dag. Under sin procedure fortalte Anders Breiviks advokat - Øystein Storrvik - at han ikke regner med, at hans klient nogensinde bliver løsladt.

Derfor mener han, at Anders Breiviks forhold i fængslet burde være bedre, når det kan blive hans hjem resten af livet.

»Det er min opfattelse, at man er gået lavere end til minimumsstandarderne her,« sagde han i retten, skriver norske VG, og beskriver sin klient som sårbar.

»Han fremstår for mig som meget forvirret i retten. At han er mentalt sårbar er at sige det mildt,« tilføjede han.

Øystein Storrvik mener af den grund, at Anders Behring Breivik trænger til nogen at tale med, når hans 'hjerne koger, og han tænker for meget'.

»Han sidder helt, helt alene hver eneste dag, time efter time efter time, med sin egne tanker. Og når han kommer ud, er han pludselig nationalsocialistisk leder og snakker om ting, som almindelige mennesker finder helt absurd,« fortalte advokaten og fortsatte:

»Han burde have et menneske at tale med. Han har måske brug for en, der når hans tanker koger kan sige: 'Måske er det ikke så god en idé at blive nazist'.«

Sammenlignede med dansk sag

I sin procedure sammenlignede Øystein Storrvik også sin klients sag med en sag fra Danmark, skriver norsk TV 2.

Nærmere bestemt med sagen om den tidligere topsvømmer og forretningsmand Peter Rohde, der pådrog sig mentale problemer efter at have siddet varetægtsfængslet i elleve måneder i isolation tilbage i midten af 1990'erne.

Sagen om Peter Rohde begyndte tilbage i 1994, da han blev arresteret og sigtet for medvirken til indsmugling af seks kilo kokain i papaya-frugter fra Brasilien til København.

Først i 1996 blev han frifundet og løsladt, efter han på det tidspunkt havde siddet varetægtsfængslet i 518 dage, heraf de 318 i isolation.

Fire år senere fik han tildelt 1,1 million kroner i erstatning af Højesteret, hvor de fem dommere erkendte, at isolationen var hovedårsagen til Rohdes psykisk lidelser.

Det var det største beløb efter en varetægtsfængsling nogensinde.

Artiklen fortsætter under billedet.

Anders Breivik heilede, da han ankom til retssalen tirsdag.
Anders Breivik heilede, da han ankom til retssalen tirsdag. Foto: STAFF
Vis mere

Tabte sag mod Menneskerettighedsdomstolen

Senere anklagede Peter Rohde den danske stat for tortur og overtrædelse af menneskerettighederne - ligesom Anders Behring Breivik nu gør. Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg afgjorde dog i 2005, at de danske myndigheder ikke havde gjort sig skyldige i tortur ved at have holdt ham isolationsfængslet i 11 måneder under efterforskningen af sagen.

I løbet af sin isolationsfængsling havde Peter Rohde angiveligt haft talrige besøg af familie og venner, han var blevet tilset af læger, sygeplejersker og en socialrådgiver. Han blev undervist i fransk og engelsk, besøgte fængselspræsten og modtog sin advokat.

Selv om han ikke havde kontakt til de andre varetægtsarrestanter, kunne han dog i løbet af dagen tale med fængselsfunktionærerne. Samtidig havde han et fjernsyn i cellen, hvor han også havde adgang til aviser.

Under de omstændigheder fandt fire ud af de syv dommere ved Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg, at de danske myndigheder ikke kunne siges at have begået tortur.

Tre af dommerne mente dog, at isolation kunne stride mod forbuddet mod tortur.

Splittelsen i afgørelsen var det, Anders Breiviks advokat slog på, da han sammenlignende den danske sag med sin klients. Deres isolationsfængslinger minder om hinanden, forklarede Øystein Storrvik ifølge norsk TV 2, men hvor Peter Rohde sad i isolation i elleve måneder, har Anders Breivik siddet i isolation i fire år og otte måneder.

Der ventes at falde dom i sagen om nogle uger, efter dommerne senere fredag trækker sig tilbage.