»Jeg fortryder det ikke. Jeg synes, jeg handlede fornuftigt.«

»At tage sig af små børn er en ekstraordinær situation.«

Sådan siger den britiske premierministers toprådgiver, Dominic Cummings, ifølge BBC på et pressemøde mandag eftermiddag.

Pressemødet afholdes, fordi Dominic Cummings er kommet i voldsom modvind, efter det er blevet afsløret, at han - mens han havde symptomer på coronavirus - kørte mere end 400 kilometer fra London til et hus på sine forældres grund i Durham sammen med sin kone og 4-årige søn.

Køreturen fandt sted, mens hele Storbritannien var lukket ned på grund af coronavirus.

Cummings selv havde været med til at udforme en lang række kampagner om, at briterne skulle blive inden døre for at holde smittetrykket nede. Alligevel kørte han den lange tur med sin familie.

På pressemødet mandag fortæller Dominic Cummings, at han tog beslutningen om at køre til Durham for at isolere sig sammen med sin familie, fordi både ham selv og hans kone havde symptomer på coronavirus.

Seniorrådgiveren var nervøs for at ende i situation, hvor ham og konen blev så syge, at de ikke kunne tage sig af deres 4-årige søn, så han mente, det var bedst at køre til sine forældres afsidesliggende ejendom i Durham for at gå i karantæne.

Boris Johnsons toprådgiver Dominic Cummings holder mandag pressemøde, efter han er kommet i voldsom modvind. REUTERS/Hannah McKay
Boris Johnsons toprådgiver Dominic Cummings holder mandag pressemøde, efter han er kommet i voldsom modvind. REUTERS/Hannah McKay Foto: HANNAH MCKAY
Vis mere

Dominic Cummings understreger på pressemødet, at han ikke spurgte den britiske premierminister, Boris Johnson, til råds, inden han tog afsted med sin familie.

Han fortæller desuden, at han ikke havde nogen kontakt med sine forældre, mens han opholdt sig på deres ejendom. De råbte blot til hinanden på afstand.

Flere af de fremmødte journalister spørger på pressemødet Dominic Cummings, om han kan forstå, at mange britiske borgere er vrede over, at de har isoleret sig og måtte undvære familiemedlemmer i månedsvis, mens han - en repræsentant for den britiske regering - ikke har gjort det samme.

Hertil svarer Cummings, at han forstår, hvis folk er vrede, men forklarer sig med, at der var tale om en 'vanskelig' situation.

»Jeg kendte retningslinjerne og var overbevist om, at det faktum, at jeg har et lille barn at tage mig af, var et anerkendelsesværdigt formål,« siger han og tilføjer, at han mener, han opførte sig fornuftigt og i henhold til loven.

Seniorrådgiveren siger, at han ikke håber, at hans handlinger fører til, at de britiske borgere stopper med at følge retningslinjerne.

På pressemødet understreger Dominic Cummings desuden, at han hverken har tilbudt eller overvejet at trække sig fra sin stilling som toprådgiver. Heller ikke selvom en række af hans kollegaer har opfordret ham til at gøre netop dette.

Adspurgt, hvorvidt han vil træde tilbage, hvis polemikken fortsætter med at kaste et dårligt lys på regeringens troværdighed, svarer Dominic Cummings, at det er op til Boris Johnson.