FN opfordrer oprørere og pro-regeringsstyrker til ikke at bruge børnesoldater i den centralafrikanske konflikt.

FN opfordrer oprørere og regeringsvenlige styrker i Den Centralafrikanske Republik til at holde op med at rekruttere børnesoldater i den voldelige konflikt, der hærger landet. Det skriver Aljazeera.com.

- Pålidelige kilder har fortalt os, at flere børn bliver rekrutteret, siger UNICEF-talsmand Souleymane Diabate fredag.

UNICEF fordømmer brugen af drenge og piger, som »bliver tvunget til at kæmpe, bære forsyninger eller bliver udnyttet som sexslaver af bevæbnede grupper.«

Det menes, at selv før den aktuelle konflikt brød ud i sidste måned, var 2.500 børn tilknyttet forskellige væbnede grupper.

Shannon Strong er UNICEFs nødhjælpskoordinator i Den Centralafrikanske Republik. Hun siger til Al Jazeera, at organisationen frygter, at den nye konflikt vil føre til yderligere misbrug af børn som soldater.

- Vi har en række troværdige rapporter fra flere steder i landet, der fortæller, at børn bliver brugt af væbnede grupper, siger hun.

- Siden 2007 har vi været i stand til at forhandle os til frigivelsen af 1.300 børn, men vi frygter, at den nye konflikt vil medføre øget brug af børnesoldater.

Mere end 300.000 børn er ramt af konsekvenserne, som den blodige konflik har medført herunder seksuel vold, fordrivelse og mangel på uddannelse og sundhedsfaciliteter, forklarer Shannon Strong.

- Vi er bekymrede for de børn, der kan være blevet fordrevet eller har mistet deres forældre, men vi er også bekymrede for de børn, som bor på gaden.

FNs humanitære organisation (OCHA) har også givet udtryk for alvorlig bekymring med hensyn til beskyttelse af civilbefoklningen, der er blevet udsat for plyndringer og vold.

Det anslås, at 316.000 mennesker lever i de berørte områder, og omkring 700.000 yderlighere risikerer at blive berørt af den eskalerende vold.

Oprørernes fremmarch i den nordlige del af landet mod hovedstaden Bangui har ført til frygt for en yderligere spredning af urolighederne og fået nabolandene til at opfordre til fredsforhandlinger.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.