En svensk børnehave er helt holdt op med at vise film for børnene efter, at et forældrepar klagede til kommunen. Deres barn fik mareridt af en Alfons Åberg-film.
En svensk børnehave er helt holdt op med at vise film for børnene efter, at et forældrepar klagede til kommunen. Deres barn fik mareridt af en Alfons Åberg-film. Foto: Skærmbillede fra filmen »Alfons og Uhyret« fra 1980, via SVTplay.se

Et svensk forældrepar klagede over en børnehave, fordi deres barn fik mareridt af en Alfons Åberg-film, som børnene havde set i intitutionen. Det fik børnehaven til helt at stoppe med at vise film.

»Gå væk dumme spøgelse, for du findes slet ikke.«

Sådan siger den kendte og elskede Alfons Åberg-figur i filmen 'Alfons og uhyret', når han bliver bange for et uhyre i mørket. Hans far har nemlig lært ham, at der slet ikke findes spøgelser. Skulle han alligevel blive bange for dem, når han ligger alene i mørket, så skal han bare jage dem væk med den skræmmende remse.

Måske skulle et forældrepar i Malmø have forsøgt samme taktik, da deres pode fik mareridt efter at have set en af de klassiske Alfon Åberg-film i sin børnehave, nemlig 'Alfons og uhyret', fra 1980. Filmen bygger på bogen af samme navn fra 1978.

I stedet sendte de en klage til skolemyndigheden i kommunen, som også har ansvar for børnehaverne.

»Børnehaven viser alt for mange film, uden at der er en pædagogisk grund til det,« skrev de blandt andet.

»I dette tilfælde har de vist en film, som var direkte upassende for små børn, voldsom og aldeles skræmmende,« fortsatte de ifølge Sydsvenskan.

Resultat blev, at institutionen i en periode slet ikke vil vise film for børnene. Derudover bliver der taget initiativ til et møde mellem personale, forældre og ledere i den kommende tid, hvor de kan få talt ud om sagen. Endelig skal børnehavens personale hver dag skrive på en tavle, hvad de har lavet med børnene i løbet af dagen.

»Vi besluttede, at vi i den kommende tid ikke viser film i børnehaven. Det føles godt at have taget beslutningen på baggrund af denne specifikke situation,« siger børnehaveleder Eva Danerhall fra Sadelmakarebyns förskola til avisen.

Pippi og Alfons Åberg standset i Tyrkiet - 1

Alfons Åbergs mor, Gunilla Bergström, har ingen kommentarer til sagen, men flere andre er kritiske overfor kommunen og børnehavens beslutning.

Palle Svensson var med til at producere tegnefilmen, og han er tidligere formand for kulturudvalget i Malmø. Han forstår slet ikke beslutningen.

»Jeg bliver fortvivlet, når jeg hører det her,« siger han.

»Det er ikke kun guld og grønne skove i Gunilla Bergströms Alfons-bøger. Bøgerne og filmene handler om at bearbejde den virkelighed, som børnene befinder sig i.«

»Der er nok omkring en million børn, som har set filmen. Det er første gang, jeg hører, at nogle forældre er blevet oprørte,« siger Pelle Svensson til Sydsvenskan.

I filmen bliver Alfons opsøgt af et spøgelse om natten, efter at han har slået en mindre dreng under en fodboldkamp. Da Alfons nogle dage efter siger undskyld til den lille dreng, forsvinder spøgelset. Filmen forsøger altså at lære børn at være gode ved hinanden og undgå mobning.

Udviklingen i sagen har fået flere politikere i byen på banen.

Den politiske ansvarlige for de kommunale børnehaver i Malmø, Rose-Marie Carlsson (S), vil ikke blande sig i sagen, men hendes kollega Anneli Bojesson mener ikke, at forældrene skal blande sig i pædagogikken.

»I princippet er det vigtigt, at forældre ikke i for stor udstrækning går ind og påvirker arbejdet i børnehaven. Det er her, at vi politikere har et ansvar, så de professionelle kan udføre deres arbejde på den rigtige måde,« siger den borgerlige politiker Anneli Bojesson til Sydsvenskan.

De Liberales gruppeleder, Fredeik Sjögren, er også rasende over sagen.

»Jeg har selv børn i børnehavealderen og har set 'Alfons og uhyret' flere gange. Filmen handler om Alfons' angst, efter at han har været ond ved et andet barn. Budskabet er tydeligt mod mobning. Det er op til forældrene selv, hvad de viser til deres børn, men børnehaverne skal forberede børnene på livet. I livet er der vanskeligheder, mobning og uro. Det er noget, børnehaverne bliver nødt til at diskutere og forholde sig til.«

»Det er fuldstændig overdrevet at stoppe al filmforevisning på grund af, hvad nogle forældre siger. Det er en yderst mærkelig beslutning,« siger altså Frederik Sjögren.

 

 

 

 

 

 

 

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.