Det duer ikke, at små pigebørn klæder sig ud som prinsesser, og drengene skal heller ikke klæde sig ud i supermandskostumer.

For det fremhæver nemlig kønsstereotyper, og det er skidt, mener lederen af Presthus Gård og Vikåsen-børnehaven i den norske by Trondheim, Renate Kvivesen.

Det skriver dagbladet.no.

Lederen står så fast på sit synspunkt, at hun har besluttet, at børnehaven ikke skal afholde fastelavn.

»Vi har tidligere set, at kostumerne til børnene har været kønsstereotypiske, og vi ønsker ikke at forstærke disse stereotyper, siger Renate Kvivesen til det norske medie.

Den norske tradition står ellers stærkt i landets børnehaver og mindste skoleklasser, hvor børnene elsker at klæde sig ud. Mange af landets skoler og børnehaver arrangerer derfor fastelavn i februar.

Men det blæser Renate Kvivesen på. Tidligere i januar fik forældrene i Presthus Gård og Vikåsen-børnehaven et brev, hvor ledelsen begrunder deres afgørelse om at droppe dagen.

I skrivelsen står der samtidig, at børnehaven oplever, at nutidens fastelavn ikke bygger på andet end kommerciel tankegang fra butikkernes side. Desuden kan forældrene læse, at deres børns udklædning er baseret på klart definerede kønsroller, hvilket får nogle af de små til at ryge ud af fællesskabet.

Renate Kvivesen mener, at det er decideret farligt før børnene, hvis man bare lader stå til og lader stereotypiske kønsopfattelser afspejle sig i podernes udklædning. Mangfoldigheden skal tilbage, og børnehaven må praktisere en pædagogik, som fremmer ligestilling mellem kønnene, siger børnehavelederen.

Hun tilføjer, at forældrenes tilbagemeldinger har været blandede.

Dagbladet.no har talt med Hanne Bjurstrøm fra det norske ligestillings og diskrimineringsombud. Hun mener, at fastelavn, med børn, der deltager iklædt kønsspecifik udklædning, kan være problematisk:

»Det er uheldigt, eftersom vi lærer børn, at drenge og piger ikke kan gøre de samme ting. Lege og tøj, der opfordrer til forskellig adfærd hos drenge og piger, kan give barnet trange rammer for, hvem det kan være, lyder det blandt andet fra Hanne Bjurstrøm ifølge dagbladet.no.

Nyheden har fået det internationale nyhedsbureau AP til at omtale den norske børnehave. Det får dog ikke Renate Kvivesen til at reagere synderligt:

»Vældig mærkeligt,« siger hun og tilføjer, at det trods alt er interessant, at historien skaber debat.