De norske myndigheder tager kontakt med børn, der sender breve til den terrordømte Anders Behring Breivik.
De norske myndigheder tager kontakt med børn, der sender breve til den terrordømte Anders Behring Breivik. Foto: POOL

På direktionsgangen i Ila fængsel, hvor Anders Behring Breivik afsoner sin straf, er der bekymrede miner

Manden bag massakren på norske Utøya modtager nemlig breve fra børn og unge under 18 år, og det har fået Ila fængsel til at kontakte det norske børneværn. Det bekræfter kilder i fængslet over for norske Dagsavisen.

Breiviks forsvarsadvokat, Tord Jordet, bekræfter, at hans klient får henvendelser fra børn og unge under 18.

- Det kan dreje sig om alt fra børnetegninger til politisk engagerede unge. Antallet af breve kender jeg imidlertid ikke, siger han til Dagsavisen. 

Han ser ikke det store problem i at hans klient, der på Utøya sidste sommer skød og myrdede 69 unge, modtager breve fra mindreårige.

 - Børn og unge har også ytringsfrihed, og der er ingen hjemmel, der kan forhindre i at udlevere breve fra mindreårige, siger Tord Jordet.

Fængselsdirektøren i Ila, Knut Bjarkeid, vil ikke nærmere ind på, hvem der henvender sig til fængslets nok mest kendte indsatte.

 - Det er fortrolige oplysninger, som jeg ikke kan kommentere, siger han.

Tidligere i år, da Anders Behring Breivik var indlagt til psykiatrisk observation, viste han psykiaterne flere breve med støtteerklæringer, men der var også henvendelser fra religiøse, der ønskede at omvende ham.

Breivik modtog også både frierbreve og flere kærlighedserklæringer, blandt andet fra en 16-årig pige. Ledelsen i Ila besluttede herefter at tage fat i det norske børneværn, når Breivik modtog breve fra mindreårige.

I Ila fængsel læses alt Breiviks post, inden det bliver afleveret til ham, og alle breve, hvori der opfordres til konkrete kriminelle handlinger eller dannelse af kriminelle handlinger bliver beslaglagt.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.