737 MAX-fly kan flyve igen - 22 måneder efter at der blev indført flyveforbud for flytypen.

EU's agentur for flysikkerhed, Easa, meddeler onsdag, at Boeing 737 MAX har lov til at flyve igen i Europa.

Easa har fastslået, at en række primære krav er blevet efterlevet.

- Vi har fuld tillid til, at flyet er sikkert, hvilket er forudsætningen for godkendelsen. Men vi vil fortsat meget nøje overvåge 737 MAX-operationer, når flyet igen sættes i drift, siger EASAs administrerende direktør, Patrick Ky.

- Samtidig har Boeing efterkommet vores krav om, at der skal arbejdes på yderligere forbedringer på flyet på mellemlang sigt for at nå op på et endnu højere sikkerhedsniveau, tilføjer Ky.

Dermed kan flyet igen sættes ind på almindelige ruter - 22 måneder efter at der blev indført flyveforbud for flytypen.

Forbuddet blev indført, efter at to 737 MAX-fly styrtede ned med få måneders mellemrum i 2018 og 2019. I alt 346 mennesker mistede livet ved de to flystyrt, der fandt sted i Etiopien og Indonesien.

Grupper af pårørende til ofrene for de to flystyrt har protesteret mod, at flyet igen tages i brug. De siger, at det sker for hurtigt, og at det er "upassende og endda farligt", skriver Reuters.

Det var en softwarefejl i flyenes styresystem, der blev udpeget som årsagen til de to styrt. Under visse omstændigheder kunne softwaren presse flyets næse nedad, selv om piloterne forsøgte at rette flyet op.

Derfor blev der indført forbud mod at flyve med flytypen. Siden har Boeing arbejdet på at øge sikkerheden og fjerne fejlen.

I slutningen af 2020 var flytypen igen at finde i det amerikanske luftrum. Selskabet American Airlines foretog 29. december den første almindelige ruteflyvning i USA i 20 måneder med flyet.

Boeing har gennem længere tid arbejdet sammen med amerikanske og internationale luftfartsmyndigheder for at rette de tekniske fejl og sikre, at piloterne får den rette undervisning i at flyve 737 MAX-flyene.

Selskabet har forsikret, at det igen er sikkert at sætte sig ind i denne type fly.

/ritzau/Reuters