Det er vand på islamisternes mølle, hvis det viser sig, at en højreradikal mand har begået terror mod en moské i London i nat.

Således vil hadprædikanter kunne udlægge det tilsyneladende terrorangreb mod engelske muslimer, som et angreb fra kristne korsfarere rettet mod alle muslimer, vurderer terrorekspert og tidligere operativ chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

Det formodede angreb fandt sted klokken cirka 00.20, da en mand i en hvid varevogn bragede ind i en menneskemængde nær en berygtet moske i London, Finsbury Park Moske.

Neil Basu, som er koordinator for politiets antiterrorgruppe, der efterforsker sagen, har på et pressemøde mandag formiddag oplyst, at ti personer - alle muslimer - er kommet til skade ved hændelsen. To af dem er alvorligt tilredt.

At det tilsyneladende angreb - det vides endnu ikke, om der kunne være tale om en ulykke - har fundet sted nær Finsbury Park Mosque, er formentlig ikke tilfældigt, lyder det fra Hans Jørgen Bonnichsen.

»Alt, vi ved i dette øjeblik, peger på en gengældelsesaktion. Det er rettet mod et mål og et område, som man har betegnet som jihadisternes højborg, nemlig Finsbury Park Moske, hvor hadprædikanter som Abu Hamza (der blandt andet har hyldet terrorangrebet i USA 11. september 2001, red.) har haft sin gang. Så skal vi kigge på et symbolsk sted for sådan et angreb, er det særdeles velvalgt,« siger han.

Den tidligere operative chef for PET, der også er forfatter til en bog om terrorismens væsen, fortæller, at der i England er stærke højreradikale kræfter. Og hvis det viser sig, at det netop har været en højreradikal person, der har udført angrebet, så har han hjulpet islamisternes dagsorden, lyder vurderingen.

»Vi kommer ikke uden om, at den slags gengældelsesangreb medvirker til, hadpotentialet vokser. En hvilken som helst islamistisk hadprædikant vil bruge det her til at eksponere, at der i deres verden kun findes ‘et dem’ og ‘et os.’ De vil sige, at det her er endnu et angreb fra ‘korsfarerne,’ og det er i al sin enkelthed det, det går ud på nemlig at forsøge at skabe en polarisering i befolkningen,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Ifølge engelske The Guardian har islamister da også opildnet muslimer på sociale medier til at tage affære.

»Åh, muslimer i er nødt til at vågne op - krigen er begyndt på jeres egne gader,« lyder det blandt andet.

Hans Jørgen Bonnichsen hæfter sig som erfaren efterforsker ved især én ting fra begivenhederne i nat:

»Hvis man skal fremhæve noget positivt i sagen her, så er det, at gerningsmanden stadig er i live. Ved næsten alle andre terrorangreb er gerningsmanden dræbt i forbindelse med sin handling, men i dette tilfælde er han i live, så vi vil om kort tid få at se, om der er tale om højreekstremisme,« siger han.