Lyt til artiklen

Da Morgan Godvin en forårsaften i 2014 solgte et gram heroin til sin bedste ven, Justin, fik det fatale konsekvenser for dem begge.

Samme aften døde Justin nemlig af en overdosis, og Morgan Godvin, som han havde kendt i årevis, blev anklaget for hans død.

»Først da min lejlighed dagen efter blev ransaget af kampklædt politi, fandt jeg ud af, hvad der var sket med Justin. Jeg blev lagt i håndjern og fik at vide, jeg stod til 20 års fængsel, fordi jeg havde givet ham stofferne, der resulterede i hans overdosis,« fortæller Morgan Godvin til B.T.

Overdoser er dødsårsag nummer et blandt amerikanere under 50 år, og en rapport fra USAs Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) viser, at 108.000 amerikanere i 2021 mistede livet på grund af stoffer.

I kampen mod de rekordhøje tal giver flere stater i stigende grad hårde fængselsstraffe til personer, der har videregivet stoffer, der er involveret i overdosis med dødelig udgang.

Men som i Morgan Godvins tilfælde er det ikke kun pushere og hårdkogte bagmænd, der bliver dømt for 'homicide by overdose' (drab forårsaget af overdosis, red.).

Familiemedlemmer, nære venner, ægtefolk og tilfældige mellemmænd, der har delt eller solgt stoffer, kan i knap 30 stater blive idømt op til 30 års fængsel.

Morgan Godvin fra Portland i Oregon var 24 år gammel, da hun blev anholdt for Justins DeLongs død.

De havde begge haft et misbrug, siden de droppede ud af high school, og havde altid udvekslet, delt og solgt stoffer til hinanden.

»Sådan er det jo i misbrugsmiljøet, og den aften, han døde, sms'ede han mig og flere andre for at høre, om vi kunne hjælpe ham. I det øjeblik jeg svarede, at jeg havde et gram ekstra, han kunne købe for 80 dollar, blev jeg kriminel,« siger Morgan Godvin, der trods sit misbrug i lange perioder havde formået at opretholde en almindelig dagligdag.

En overgang var hun indskrevet i det amerikanske flyvevåben, og senere var hun pizzabud med en drøm om at blive paramediciner.

Men Justins død knuste alle drømme, og sms-udvekslingen mellem de to venner blev afgørende i anklagerens bevisførelse.

Morgan Godvin og hendes mor, der døde kort før. Morgan blev sigtet for at være skyld i Justins død. PRIVATFOTO 
Morgan Godvin og hendes mor, der døde kort før. Morgan blev sigtet for at være skyld i Justins død. PRIVATFOTO 
Vis mere

»Min mor var død tre måneder forinden, så jeg var allerede ødelagt af sorg og følte, mit liv var slut. Da jeg sad i politibilen, anholdt for Justins død, og betjentene sagde, jeg ville få 20 års fængsel, var det, som om mit liv sluttede igen. Jeg kan huske, jeg lænede hovedet ind mod ruden og tænkte: 'Min mor er lige død, jeg er afhængig af heroin, og nu er jeg anklaget for mord på min bedste ven'. Jeg ville bare dø,« erindrer Morgan Godvin.

»Min eneste tanke var, at jeg ville begå selvmord, så snart jeg kunne. Selv nu, når jeg kigger tilbage, ville jeg hellere have begået selvmord end at tilbringe 20 år i fængsel.«

Hendes sag endte dog med et forlig, hvor hun fik fem års fængsel. Under fængselsopholdet formåede hun at komme ud af sit misbrug, og efter løsladelsen tog hun en universitetsuddannelse.

I dag fungerer hun blandt andet som konsulent på forskningsprojekter om stofmisbrug, ligesom hun er med i flere offentlige udvalg i Portland.

Med udgangspunkt i sine egne oplevelser arbejder hun for at forbedre de behandlingsmuligheder og forhold, stofmisbrugere har landet over.

»Hvis jeg ikke var en hvid pige fra middelklassen, ville jeg helt sikkert stadig sidde inde. Jeg var så forholdsvis privilegeret, at jeg kun fik fem år, og derfor må jeg gøre, hvad jeg kan for at ændre systemet for andre,« siger hun.

»USA har kriminaliseret handlinger, der er helt almindelige blandt stofmisbrugere. Jeg solgte udelukkende det gram heroin til Justin, fordi han spurgte, om jeg kunne hjælpe ham. Det var en lille, indforstået transaktion mellem venner. Jeg var hverken en stor, farlig drug-dealer eller narkobaron,« siger Morgan Godvin og fortsætter:

»Vi vinder ikke krigen mod stoffer ved at smide folk bag lås og slå og ødelægge endnu flere liv. Der er bestemt ikke færre stoffer i Portland, fordi jeg har siddet inde.«

Hun efterlyser i stedet bedre behandlingsmuligheder, bedre adgang til sundhedsvæsnet og bedre adgang til de såkaldte Naloxone-præparater, der ved hurtig anvendelse kan redde personer fra overdosis.

Morgans ven Justin DeLong døde af en overdosis. PRIVATFOTO
Morgans ven Justin DeLong døde af en overdosis. PRIVATFOTO
Vis mere

»Systemet bekymrede sig ikke om Justin, da han var i live. Han fik aldrig tilbudt ordentlig afvænning, men da han døde, blev der brugt millioner af dollar på hans eftermæle og på at retsforfølge og fængsle en som mig.«

Justins familie, som Morgan Godvin stadig er i kontakt med, har aldrig anklaget hende for hans død.

»Hans mor har aldrig set mig som skyldig eller ønsket mig dømt som syndebuk. Tværtimod kunne hun slet ikke bære, at jeg fik skylden. For hun havde jo set sin søn kæmpe med stoffer i årevis og vidste, at han var min bedste ven.«