I amerikansk politik får du 100 dage til at bevise dit værd, din retning og hvem du er som præsident.

Og kigger man på Joe Bidens kalender for resten af januar, så har han også tænkt sig at vise sit værd – og det kommer til at gå stærkt, vurderer B.T.s internationale korrespondent Jakob Illeborg:

»Joe Biden vil gerne 'neutralisere' og 'normalisere' USA hurtigst muligt. Han startede allerede i går, hvor han slettede de første spor fra Trumps periode ved at underskrive dekreter. Der er nogen områder i amerikansk politik, hvor præsidenten har meget magt, blandt andet gennem dekreterne, og de muligheder vil han bruge med det samme.«

For Biden er langtfra færdig, han er først lige begyndt sit 100 dages politiske maraton, fortæller Jakob Illeborg.

»Hans kalender for den næste måned siger faktisk meget godt, hvad det er, han vil. Under valgkampen havde han en række mærkesager, og de indgår alle i kalenderen den første måned – han har travlt, og det var forventeligt.«

Det er CNN, der har fået fat i præsidentens kalender for den kommende tid. I morgen vil dagen gå med 'økonomisk lindring', 27. januar står i klimaets tegn, mens Biden i dag vil have fokus på corona.

»Den liste, CNN har, viser med al tydelighed, hvad det er, han vil, og i nærmest prioriteret rækkefølge. En af hans helt store mærkesager har været corona, som han starter med i dag,« fortæller Jakob Illeborg og påpeger, at lige netop corona også bliver et område, hvor amerikanerne kan veje og måle ham:

»Han har lovet 100 millioner coronavacciner i løbet af 100 dage. Det vil blive en godt test, om han kan leve op til det, som han har lovet befolkningen – og så er det bare en kæmpe opgave.«

Men den ting, som er vigtigst for Joe Biden i den kommende tid, er at slette alle spor efter Donald Trump.

»Det, han har mest travlt med, det er at slette sporene efter Trump. Han vil skabe ro og vise resten af verden og USA's samarbejdspartnere, at der er ro på nu. 'We are back to normal',« fortæller Jakob Illeborg.

Men at slette sporene er også et af de helt store dilemmaer, som har fyldt i pressen op til indsættelsen, under indsættelsen og også her dagen derpå:

»USA er et splittet land. Så kan Biden formå at samle landet, mens han sletter alle spor efter Donald Trumps periode? Og kan det overhovedet betale sig at række ud til Trump-tilhængerne, eller skal Biden bare rive det hele ned og bygge det op igen?« lyder det fra Jakob Illeborg, som dog ser små tegn på, at Bidens projekt kan lykkes:

»Lige nu tager flere fremtrædende republikanere afstand fra Trump. Blandt andet deltog hverken tidligere vicepræsident Mike Pence eller Mitch McConnell i Trumps afskedsceremoni.«

Og hvis der kommer en stemning i den republikanske fløj af, at man tager afstand fra Trump, så kan Bidens '100 dages præsident-maraton' blive lidt lettere.