Den amerikanske vicepræsident Joe Biden er nu kommet frem til en række forslag, som kan skabe mere kontrol med våben i USA. Forslagene indebærer blandt andet 19 områder, hvor præsident Obama kan stramme lovgivningen uden om Kongressen. Tirsdag bliver forslagene fremlagt for præsidenten.

USA: Våbendebatten raser i USA efter at den voldsomme skolemassakre i byen Newtown i december rystede landet og resten af verden. Episoden har givet præsident Obama anledning til tage den amerikanske våbenlov op til revision, og han gav derfor sin vicepræsident Joe Biden til opgave at finde nogle områder, hvor våbenlovgivningen kan strammes.

Mandag orienterede Biden så den lovgivende forsamling i USA om 19 forskellige områder, hvor præsident Barack Obama kan stramme kontrollen med våben uden Kongressens godkendelse. For eksempel i forbindelse med en hårdere håndhævelse af eksisterende love, skriver CNN.com.

Et demokratisk medlem af Kongressen, der deltog i mandagens møde med Biden, siger til CNN.com, at nogle af de 19 tiltag handler om at forbedre den måde, regeringen forvalter den gældende lovgivning på. Han fremhæver, at der for eksempel er huller i databasen for baggrundskontrol i forbindelse med pistolsalg samt problemer med tjek af våbenkøberes psykiske helbred.

Biden drøftede også mulige lovgivningsmæssige tiltag med Kongressen, herunder et forbud mod militære angrebsvåben, forbud mod ammunitionsmagasiner af en vis kapacitet, og forbud mod, at en person med en ren straffeattest kan købe en pistol til en person uden en ren straffeattest.

Obama fortalte på et pressemøde mandag, at han vil afsløre sin plan senere denne uge. Samtidig gentog han sit ønske om mere detaljerede baggrundstjek for pistolkøbere, at man holder magasiner med høj kapacitet væk fra kriminelle, og får et forbud mod angrebsvåben.

- Vil det hele blive godkendt af Kongressen? Det ved jeg ikke. Det vigtigste for mig er, at jeg er ærlig over for det amerikanske folk og medlemmerne af Kongressen med hensyn til, hvad jeg tror vil virke og vil gøre en forskel, sagde Obama.

Ifølge CNN.com er det planen, at Biden skal fremlægge sine forslag for præsident Obama i det Hvide Hus tirsdag.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.