En dansk-kurdisk kvinde, som for mindre end et måned siden stod frem i offentligheden og fortalte, at hun var droppet ud af 3. g i gymnasiet for at rejse til Syrien og forsvare den kurdiske by Kobane mod Islamisk Stat (IS), har tilsyneladende gjort alvor af sine udtalelser.

‘Godnat for i dag og vi ses igen ved frontlinjen imorgen tidligt. Lorte IS fik den hårdt tilbage idag trods jeg slog min fod... anyways goodnight.'

Sådan lyder en del af opdateringen fra den dansk-kurdiske kvinde Joanna Palanis profil på Facebook. Opdateringen er mindre end 24 timer gammel. Til teksten følger et billede, hvor Joanna Palani, iført en armyfarvet trøje og overalls, står med en riffel (formentlig en M4 red.) i hånden.

Opdateringen har i skrivende stund fået 507 likes, 46 delinger samt mange kommentarer, hvor får folk deler deres respekt for den farlige mission, Joannna Palanis er taget på.

For mindre end en måned siden, den 20. oktober, stod Joanna Palani frem i Politiken, hvor hun fortalte, at hun overvejede at rejse til Syrien for at bekæmpe Islamisk Stat. Hun fortalte, at hun ville kæmpe for en søstergruppe til den terrorstemplede organisation PKK. Joanna Palani delte ikke den opfattelse, at PKK var terrorister. 'Kurderne kæmper for demokratiske og vestlige værdier,' sagde hun blandt andet.

På det billede Joanna Palanis har lagt ud af sig selv, har hun et skævt smil, og hun ligner langt fra en, som er bange. Og der var heller ikke frygt at spore i de udtalelser, hun gav til Politiken i oktober.

'Hvis jeg bliver taget til fange eller dræbt, vil jeg være stolt over, hvad jeg bliver dræbt for. Hvis jeg var bange for konsekvenserne ved at rejse derned, ville jeg ikke overveje det.'

Ifølge avisen har Joanna Palanis boet i Danmark, siden hun var 3 år. Hun føler sig dansk, selv om hendes familie har kurdisk baggrund. Hun droppede ud af 3. g i gymnasiet for at tage til Syrien og hjælpe kurderne med at forsvare Kobane, som har været under belejring af IS. Kommunen og politiet forsøgte at bremse hende, men angiveligt uden held.

Palanis siger, hun ville gøre det samme for Danmark.

'Jeg elsker Danmark. Jeg er vokset op her, og jeg elsker friheden i vores samfund. Hvis Danmark nogensinde skulle blive angrebet, kommer jeg til at gå i forreste række med et dannebrogsflag om skuldrene for at forsvare Danmark. Men jeg har kurdisk familie, og lige nu er det kurderne, som bliver angrebet af hjernevaskede islamister,' sagde hun til Politiken i oktober.

BT forsøger at komme i kontakt med Joanna Palanis.