En berygtet dansk statsborger, der af flere medier kaldes en 'international svindler' blev tirsdag anholdt i Costa Rica. Nu er han blevet løsladt igen, men ingen myndigheder kan tilsyneladende forklare hvorfor.

Det skriver The Tico Times.

Tirsdag blev den libanesisk fødte dansker anholdt i byen Puerto Viejo i Costa Rica på baggrund af anklager om svindel. Siden er han dog hurtigt blevet løsladt igen, bekræfter det nationale politi over for det lokale medie.

Politiet mener dog ikke, at de bærer ansvaret for at have løsladt danskeren, der angiveligt har en sag om svindel på sig. Ifølge den nationale politimyndighed er det den undersøgende politienhed (OIJ), der hører under højesteret, som bærer ansvaret.

OIJ fortæller til The Tico Times, at danskeren ikke var efterlyst hos Interpol, og selvom han har en sigtelse for svindel fra 2012, blev han altså løsladt. Det gjorde man, fordi danskeren angiveligt havde gjort det klart, at han vil være tilgængelig i forbindelse med den kommende sag, forklarer en talsperson fra OIJ til The Tico Times.

Både den nationale politimyndighed og OIJ mener dog ikke, at de selv bærer det reelle ansvar for danskerens løsladelse og kan ikke forklare de helt konkrete detaljer i forløbet.

Udenrigsministeriets Borgerservice bekræfter mandag morgen, at en dansker har været anholdt.

»Vi kan bekræfte, at en dansk statsborger kortvarigt har været anholdt I Costa Rica. Vi kan ikke bidrage med yderligere oplysninger pga. tavshedspligt i personsager,« siger den vagthavende til BT.

Den nu løsladte dansker, der er i slutningen af 30'erne, er allerede kendt af flere myndigheder verden over og har både været eftersøgt herhjemme og i udlandet, ligesom han har afsonet fængselsdomme i både Danmark og Chile.

I 2012 blev danskeren i Chile dømt for mordforsøg på en amerikansk kvinde, som han i en overgang havde boet sammen med i landets hovedstad Santiago.

Ifølge en længere feature i Texas Monthly, som også har været omtalt i flere internationale medier, var der tale om en 23-årig amerikansk kvinde, som danskeren forsøgte at begrave levende tæt på huset, hvor de begge boede. Siden gik en intens jagt i gang på manden i Chile, og det lykkedes politiet i Santiago at anholde ham - hvorefter han siden blev dømt.

Texas Monthly har også beskrevet, hvordan flere chilenske psykologer vurderede, at danskeren havde flere psykopatiske træk.

Ifølge Hvidovre Avis, der tidligere har skrevet om danskeren, har han også noget af et blakket ry herhjemme. Danskeren har således tidligere været eftersøgt på Københavns Vestegn og i Nordjylland for både bedrageri, brandstiftelse, underslæb og dokumentfalsk.

Han er ifølge samme avis i et enkelt tilfælde blevet kendt skyldig i at have bedraget sig til 30.000 kroner fra et butikscenter, ligesom han har været kendt skyldig i falsk anmeldelse. På den baggrund har han afsonet fire måneders fængsel herhjemme, før han altså vendte tilbage til Costa Rica.

Danskeren er i flere medier beskrevet som en ekstremløber, og har tidligere brugt sporten til at svindle sig til sponsorater.