For et år siden angreb tre selvmordsbombere Bruxelles og tog 32 mennesker med sig i døden.

Bruxelles. Præcis et år efter to øredøvende brag i Bruxelles' internationale lufthavn var der onsdag morgen ikke en lyd at høre.

Klokken 7.58 stod kong Philippe og dronning Mathilde samt en række ministre i spidsen for et minuts stilhed i anledning af den første årsdag for det værste angreb i nyere belgisk historie.

32 mennesker mistede livet, da tre selvmordsbombere om morgenen 22. marts 2016 angreb den belgiske hovedstad.

De første to eksplosioner fandt sted i afgangshallen i lufthavnen i Zaventem.

Med bare ni sekunders mellemrum sprængte to unge islamister sig selv i luften og tog 16 mennesker med sig i døden. Mange flere blev såret.

Godt en time senere lød endnu et brag. Denne gang i et metrotog i hovedstadens europæiske kvarter. Også her var dødstallet 16 civile.

Samlet set efterlod angrebene over 320 kvæstede.

Ved onsdagens mindeceremoni i lufthavnen stod kongeparret og ministrene side om side med hundredvis af redningsfolk og pårørende.

- Ofte spørger jeg mig selv: "Hvad nu hvis ...?", sagde en af de efterladte, tyske Lars Waetzmann, der mistede sin hustru i lufthavnsangrebet.

- Hvad hvis vi var taget afsted 10 minutter senere? Hvad hvis vi havde kørt lidt langsommere? Hvad hvis ...? Men det skete, sagde Lars Waetzmann.

Samtidig mindedes han, hvordan en fremmed mand midt i al kaosset lagde en jakke under hans hoved og blev ved hans side.

- En simpel gestus fra et menneske til et andet, som lige siden har betydet alverden for mig. Det viser, at på trods af alle de forfærdelige ting, der skete den dag, kan der også ske smukke ting, sagde han.

Kong Philippe og dronning Mathilde deltog onsdag morgen ved endnu en ceremoni.

Klokken 9.11 var de at finde ved metrostationen Maelbeek, som var epicentret for det tredje selvmordsangreb.

Som et udtryk for trods og solidaritet blev arrangementet ved metrostationen markeret med klapsalver og "et minuts støj", mens byens tog, sporvogne og busser holdt stille for en stund.

Markeringen af årsdagen fortsætter dagen igennem med en stribe arrangementer.

Blandt andet skal kongeparret afsløre et mindesmærke ved byens EU-institutioner - ikke langt fra metrostationen Maelbeek.

Senere vil skolebørn fra den belastede bydel Molenbeek, der er kendt for sin store muslimske befolkning, mødes med efterladte til de dræbte.

Flere af gerningsmændene til bombeangrebene i både Bruxelles og i Paris fire måneder tidligere stammede fra netop Molenbeek.

Ifølge efterforskere var gerningsmændene til de to angreb en del af det samme islamistiske netværk. Angiveligt opererede de med støtte fra Islamisk Stat.

Ved angrebet i Paris i november 2015 mistede 130 mennesker livet.

/ritzau/