Står det til FNs generalsekretær, skal Sikkerhedsrådet give sit ja til, at Malis militante islamister i nord skal bekæmpes i en militæroperation.

MALI: FNs sikkerhedsråd bør godkende en mission af Den Afrikansk Union, som med militær skal gennemtvinge fred i Mali ved at bekæmpe militante islamister i den nordlige del af landet. Sådan lød de forsigtige anbefalinger fra FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, onsdag, skriver Reuters.Unionen skal dog ikke regne med at få finansiel støtte fra FN til sin plan om en militæroffensiv.Både diplomater og FN-embedsmænd forklarer, at den fredsskabende mission tillader brugen af dødbringende magt i alvorlige kampsituationer. Sidste gang FN stod i spidsen for en sådan fredsskabende mission, som fik sin godkendelse i Sikkerhedsrådet, var i Somalia i de tidligere 1990ere, hvor 18 amerikanske soldater blev dræbt ved »Black Hawk Down«-ulykken. Derefter trak amerikanerne sine kamptropper ud af FNs fredsbevarende operationer.

At FN-chefens anbefalinger faldt i forsigtige vendinger, understreger, at FN fortsat træder varsomt, når det gælder operationer, hvor der skal gennemtvinges fred. Og Ban Ki-moon fulgte også op med, at det 15 medlemmer store sikkerhedsråd er nødt til at sikre, at både politiske mål skal nås, og at tropper - både internationale og Malis hær - skal trænes i menneskerettigheder og operationelle opgaver, før de kan kaste sig ud i militæroffensiven.

- Fundamentale spørgsmål om, hvordan styrkerne skal ledes, opretholdes, uddannes, udstyres og finansieres, er fortsat ubesvarede. Planer for både den internationale styrke og Malis sikkerheds- og forsvarsstyrker skal udvikles yderligere, gjorde Ban Ki-moon klart.

Den nordlige del af Mali er blevet overtaget af militante islamister, herunder den nordafrikanske gren af al-Qaeda, og området er nu plaget af organiserede kriminelle. Det skaber frygt i både Vestafrika og ind i Europa for, at de militante vil forsøge sig med angreb på andre lande.

BNB/Reuters

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.