Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Uffe Ellemann-Jensen, der søndag er død, hyldes af baltiske lande for at være en stor hjælp i 1990'erne.

Den tidligere danske udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen bliver mindet i de baltiske lande, efter at han søndag døde efter længere tids sygdom.

Blandt andre kondolerer den lettiske udenrigsminister, Edgars Rinkevics.

- Triste nyheder om den tidligere danske udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensens død. Han var en sand europæer, en af Letlands rigtig gode venner, og han gjorde meget for at hjælpe os ind i EU og Nato.

- Mine dybeste kondolencer til denne store statsmands familie og venner, skriver den lettiske udenrigsminister på Twitter.

Uffe Ellemann-Jensen arbejdede i 1990'erne - umiddelbart efter Sovjetunionens kollaps - hårdt for de baltiske landes selvstændighed.

Han sørgede blandt andet for, at Danmark som det første land i EU genoptog de diplomatiske forbindelser til de baltiske lande.

Også i Litauen bliver den tidligere Venstre-formand mindet.

På Twitter skriver parlamentsformand Viktorija Cmilyte-Nielsen:

- Uffe Ellemann-Jensen, en legendarisk statsmand og en af Litauens venner, vil blive savnet. Som udenrigsminister for Danmark i de tidligere 1990'ere spillede han en stor rolle i at få etableret Litauens selvstændighed i Europa.

- Mine dybe kondolencer til hans familie og hans kære, skriver hun.

Estlands præsident, Alar Karis, kalder Ellemann for "Estlands bedste ven"

- Vi vil altid huske hans ekstraordinære indsats for at sikre Estlands uafhængighed og retur til Europa. Hvil i fred, kære ven, skriver han på Twitter.

Også det tidligere folketingsmedlem Holger K. Nielsen (SF) fremhæver søndag Uffe Ellemann-Jensens nære forhold til de baltiske lande.

- Det var sådan, at mange børn (i Baltikum, red.) fik Uffe-navnet. Han var kolossalt populær, næsten kult, siger han til TV 2.

- Og det var helt fortjent. Han var en meget, meget fremtrædende politiker i forhold til at forsvare de baltiske landes interesser, lyder det.

/ritzau/

Andre læser også