Den danske udenrigsminister fordømmer Bahrains styre, efter at en ny rapport fra Amnesty International giver vidnesbyrd om menneskerettighedsovertrædelser.

BAHRAIN: Den mediestorm og verdensomspændende opmærksomhed, som den sultestrejkende dansk-bahrainer Abdulhadi al-Khawaja trak med sig under de 100 dage, hvor han nægtede at spise på grund af en livstidsdom for kritik af styret i Bahrain, har for længst lagt sig.

Det betyder dog ikke, at situationen i den arabiske stat er forbedret. I hvert fald viser en ny rapport fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, at kampen for menneskerettighederne og demokrati fortsat bliver slået ned med hård hånd. Informationer, som bekymrer den danske udenrigsminister.

- Jeg finder det meget nedslående, at Bahrain fortsætter med at tilsidesætte respekten for helt basale menneskerettigheder. Ulykkeligvis forværres situationen for hver dag, der går – og man har fra Bahrains side endnu ikke udvist vilje til at gennemføre de nødvendige reformer. Man går tværtimod i en anden og foruroligende retning, siger Villy Søvndal (SF) til Berlingske Nyhedsbureau.

Senest har 31 oppositionspolitikere- og aktivister mistet deres statsborgerskab, fordi styret har vurderet, at de forårsagede »skade på statens sikkerhed«, og i oktober blev demonstrationer og forsamlinger forbudt.

- Dette meget alvorlige brud på ytrings- og forsamlingsfriheden i Bahrain finder jeg dybt bekymrende. Fra dansk side har vi på det kraftigste opfordret de bahrainske myndigheder til at trække deres beslutning tilbage og overholde internationale menneskerettighedsstandarder, herunder ytrings- og forsamlingsfriheden, siger udenrigsministeren.

Også fængslingerne af anti-regeringsdemonstranter og menneskerettighedsforkæmpere - også nogle under 18 år, som Amnesty-rapporten fortæller om, vækker dansk harme.

- Rapporten fra Amnesty nævner blandt andet en række personer, som sidder fængslet udelukkende for at have ytret deres holdninger. Det gælder blandt andet dansk-bahraineren Abdulhadi al-Khawaja. Disse fængslinger er fuldstændig uacceptable, lyder det fra Søvndal.

På baggrund af rapporten, som ser nærmere på menneskerettighedssituationen i Bahrain, efter at kongen sidste år lovede at sætte en stopper for overtrædelserne, opfordrer Amnesty det internationale samfund til at lægge pres på styret.