Den danske udenrigsminister fordømmer Bahrains styre, efter at en ny rapport fra Amnesty International giver vidnesbyrd om menneskerettighedsovertrædelser.

BAHRAIN: Den mediestorm og verdensomspændende opmærksomhed, som den sultestrejkende dansk-bahrainer Abdulhadi al-Khawaja trak med sig under de 100 dage, hvor han nægtede at spise på grund af en livstidsdom for kritik af styret i Bahrain, har for længst lagt sig.

Det betyder dog ikke, at situationen i den arabiske stat er forbedret. I hvert fald viser en ny rapport fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, at kampen for menneskerettighederne og demokrati fortsat bliver slået ned med hård hånd. Informationer, som bekymrer den danske udenrigsminister.

- Jeg finder det meget nedslående, at Bahrain fortsætter med at tilsidesætte respekten for helt basale menneskerettigheder. Ulykkeligvis forværres situationen for hver dag, der går – og man har fra Bahrains side endnu ikke udvist vilje til at gennemføre de nødvendige reformer. Man går tværtimod i en anden og foruroligende retning, siger Villy Søvndal (SF) til Berlingske Nyhedsbureau.

Senest har 31 oppositionspolitikere- og aktivister mistet deres statsborgerskab, fordi styret har vurderet, at de forårsagede »skade på statens sikkerhed«, og i oktober blev demonstrationer og forsamlinger forbudt.

- Dette meget alvorlige brud på ytrings- og forsamlingsfriheden i Bahrain finder jeg dybt bekymrende. Fra dansk side har vi på det kraftigste opfordret de bahrainske myndigheder til at trække deres beslutning tilbage og overholde internationale menneskerettighedsstandarder, herunder ytrings- og forsamlingsfriheden, siger udenrigsministeren.

Også fængslingerne af anti-regeringsdemonstranter og menneskerettighedsforkæmpere - også nogle under 18 år, som Amnesty-rapporten fortæller om, vækker dansk harme.

- Rapporten fra Amnesty nævner blandt andet en række personer, som sidder fængslet udelukkende for at have ytret deres holdninger. Det gælder blandt andet dansk-bahraineren Abdulhadi al-Khawaja. Disse fængslinger er fuldstændig uacceptable, lyder det fra Søvndal.

På baggrund af rapporten, som ser nærmere på menneskerettighedssituationen i Bahrain, efter at kongen sidste år lovede at sætte en stopper for overtrædelserne, opfordrer Amnesty det internationale samfund til at lægge pres på styret.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.