Efterspørgslen på den type automatvåben, Adam Lanza brugte til skoleskyderiet i Newtown - en Smith & Wesson MP15 halvautomatiske riffel (på billedet med et 30-patroners magasin) -  er eksploderet. Faktisk melder butikkerne om at have solgt dét, der svarer til tre og et halvt års lager på bare to uger. Jo, du læste rigtigt.
Efterspørgslen på den type automatvåben, Adam Lanza brugte til skoleskyderiet i Newtown - en Smith & Wesson MP15 halvautomatiske riffel (på billedet med et 30-patroners magasin) -  er eksploderet. Faktisk melder butikkerne om at have solgt dét, der svarer til tre og et halvt års lager på bare to uger. Jo, du læste rigtigt. Foto: ERIK S. LESSER

Bare to uger efter én af USAs værste skolemassakrer, der bl.a. kostede tyve små børn livet, er millioner af amerikanere som besat. De vil have automatvåben før Obama forbyder dem. I år blev de dødbringende sager én af sæsonens mest populære julegaver.

13. december blev tyve børn og syv voksne i staten Connecticut dræbt af den tyve-årige Adam Lanza, der siden tog sit eget liv. Massemorderen brugte et automatvåben, der kunne affyre hunderedevis af projektiler i minuttet. Én af de syv-årige børn blev ramt af 11 skud. Men istedet for at sørge og forlange strengere love, tænker mange amerikanske våbenelskere på en helt anden måde.

De vil have automatvåben. Og de vil have dem nu - Før de amerikanske politikere kan bliver enige om at genindføre det forbud imod automatvåben, der ellers udløb i 2004.


- Det er et simpelt spørgsmål om vores grundlovsbeskyttede rettigheder, siger James Simpson, som BTs udsendte render ind i i butikken Jerrys Gun Shop i staten Michigan.

Ligesom i resten af landet er der kul på omsætningen i den lille butik, der er samlingssted for områdets mange jagt- og våbenentusiaster. Og selvom Jerry selv ikke tilader fotografi i butikken, så er kunderne ikke bange for at snakke med BT.

- Det er ikke pistolen men personen, der dræber, siger en anden kunde Tony, der selv er på udkik efter én af julens mest populære ’gaver’ AR-15 magasinet, der hører til det automatvåben, som Adam Lanza brugte under massakret på skolen i Connecticut.

Og Tony er ikke den eneste.

Således melder firmaet Brownell, at de på mindre end to uger har solgt dét, der svarer til tre og et halvt års lager af netop dét dødbringende patronmagasin, der blev brugt på grundskolen Sandy Hooks Elementary i Newtown, Connecticut.

Men i Jerry Gun Shop vælger mange ikke at se sammenhængen.

Ligesom Wayne LaPierre, der er leder af USAs mest magtfulde våbenloge National Riffle Association, vil ingen af kunderne i Jerrys Gun Shop støtte nye juridiske tiltag, der kan gøre det sværere eller for den sags skyld dyrere at købe våben. Og deres forslag er derimod.. flere våben.

- Vi skal bare have bevæbnede vagter ved samtlige amerikanske skoler. Det er den eneste måde, vi kan stoppe den slags galskab, siger en tredie kunde, der ikke vil have sit navn i avisen.

I Washington leder den demokratiske senator Dianne Feinstain lige nu en stor kampagne, der skal føre til strengere våbenlove. Men vejen er lang og besværlig. National Riffle Association er én af USAs mest magtfulde græsrodsbevægelser. Og når den seneste skolemassakre er kommet lidt på mental afstand, sker der måske ligesom sidst... ingenting.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.