Den ungarske fysiker Edward Teller udviklede brintbomben, der er et ekstremt farligt kernevåben.

Nordkorea hævder onsdag, at landet med succes har prøvesprængt en brintbombe.

Dermed er det nordkoreanske våbenarsenal muligvis blevet udvidet med et meget dødbringende kernevåben. Bliv klogere på brintbomber her:

- En brintbombe er et kernevåben.

- Brintbomber omtales ofte B-bombe eller H-bombe. H står for hydrogen.

- Der sker en voldsom energiudvikling i en brintbombe. Det sker ved en sammensmeltning - fusion - af lette atomkerner ved en kædereaktion.

- Brintbomber er kraftigere end atombomber.

- De farlige brintbomber er ikke nødvendigvis store i størrelse. Bomberne kan være helt ned til få fod lange og passer ind i missilers sprænghoveder.

- Den ungarske fysiker Edward Teller står bag udviklingen af brintbomben sammen med den polskfødte matematiker Stanislaw Ulam.

- Den kraftigste brintbombe, der hidtil er detoneret, er Tsar Bomba. Den blev sprængt af Sovjetunionen 30. oktober 1961.

Det Hvide Hus i USA oplyser, at amerikanerne ikke kan bekræfte Nordkoreas påstand om en brintbombe, men tilføjer, at det i så fald er en overtrædelse af FN-resolutionerne, skriver Reuters.

Fra Storbritannien lyder det fra udenrigsminister Philip Hammond, at det er en "alvorlig provokation", hvis meldingerne fra Nordkorea viser sig at være sande.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.