Missiler fra Sovjet-tiden er ifølge Obama-administrationen blevet introduceret i den syriske borgerkrig. Det betyder, at der er endnu større risiko for krigsforbrydelser, vurderer Dansk Røde Kors.

SYRIEN: I de seneste dage har den syriske præsident Bashar al-Assads styrker taget et nyt våben i brug mod oprørerne, der forsøger at vælte ham af magten: Scud-missiler, der er fra Sovjettiden og blev brugt af Saddam Hussein under Golfkrigen.

Det har en embedsmand fra Obamas administration fortalt til New York Times.

Missilerne er blevet affyret fra Damaskus mod det nordlige Syrien, røber embedsmanden, som ønsker at være anonym, og trækket med at gribe til nye angrebsmuligheder er en væsentlig optrapning af kampene og viser ifølge avisen, at Assad-loyale soldater er ved at være desperate.

Endnu er det usikkert, hvor mange sårede, missilerne har efterladt sig, og dermed også, hvor mange ofre, der skal tilføjes til de flere end 40.000 civile, som har mistet livet under den 20 måneder lange konflikt.

Generalsekretær for Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, gør opmærksom på, at udviklingen med Scud-missilerne kan betyde, at Assads styrker endnu en gang gør sig skyldig i krigsforbrydelser.

- Hvis man fører krig i områder, hvor der er overvejende sandsynlighed for, at der vil være flere civile ofre end militære, så er det en krigsforbrydelse. Så selv om det kræver en konkret vurdering, er sandsynligheden for krigsforbrydelser voksende med den type missiler og måden, hvorpå der bliver affyret raketter ind i tæt befolkede områder i Syrien, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

For Røde Kors betyder sådanne angreb, at de må operere med endnu større forsigtighed, og at det bliver endnu farligere at få hjælpen frem.

Det er ikke kommet frem, hvordan amerikanerne har opdaget Assad-styrkernes brug af Scud-missilerne, men USA holder konstant øje fra luften og ved andre metoder, fordi man frygter, at Assad kunne finde på at bruge kemiske våben.

Også ifølge en NATO-embedsmand har overvågning i denne uge vist, at der er blevet affyret kortrækkende missiler i Syrien.

Kampene mellem regeringsstyrkerne og oprørerne udvikler sig minut for minut, og tidligere onsdag kunne syrisk stats-TV rapportere, at en bombe var eksploderet ved indenrigsministeriet.

Ministeriet ligger i området Kafar Souseh, hvor kontrollen bølger frem og tilbage mellem oprørerne og præsident Bashar al-Assads styrker.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.