I sin første offentlige tale i fem måneder beskylder Syriens præsident Bashar al-Assad »magter udefra« for at stå bag konflikten i landet.

Det er magter uden for Syrien, der er skyld i, at syriske »terrorister« udgyder blod i landet. Det sagde præsident Bashar al-Assad i en TV-transmitteret tale til parlamentet for kort tid siden.

- Lige nu står vi over for en krig, der kommer udefra, og den bliver meget anderledes at håndtere, end hvis man skulle konfrontere folk indefra, sagde den syriske præsident, der talte offentligt for første gang siden 12. januar - og for første gang siden Houla-massakren, hvor mere end 100 mennesker blev dræbt.

Den folkelige opstand mod hans styre har nu stået på i 15 måneder, og i al den tid har Assad konsekvent kaldt oprørerne for »terrorister«. Den terminologi fortsatte han søndag i parlamentet:

- Terrorisme har undermineret os. Og disse terrorister, som søger legitimitet, er en del af en plan udtænkt af deres ledere udefra. De er blevet pålagt en opgave og stopper ikke, før den er fuldført. De vil ikke stoppe, hvis vi ikke stopper dem, sagde Assad, der samtidig indbød til dialog - dog kun med dem, der ikke ønsker udenlandsk indblanding eller direkte støtter »terroristgrupper«.

Assad påpegede, at han vil »fortsætte med at konfrontere terrorismen effektivt«, men ikke søge hævn for dem, der »ønsker at vende tilbage«.

- Den politiske proces går fremad. Vores land vil rejse sig igen, og vores borgere vil nyde fred, stabilitet og suverænitet. Det nylige valg blev gennemført på trods af terroristernes drab, og det var et slag i hovedet på dem, som ønskede, at landet skulle drukne i blod, sagde Assad med henvisning til det valg, som han er beskyldt for at have fikset på forhånd.

- Et folk - med et demokrati som vores - kan ikke som blind papegøje føje det, der kommer udefra af forslag, sagde Bashar al-Assad og blev modtaget med et bifald i salen.

Talen holder han dagen efter, at FNs særlige udsending i Syrien, Kofi Annan, advarede om faren for »totalkrig« i landet. 12.000 mennesker er blevet dræbt siden opstandens begyndelse.