Norske NRKs satiresite er havnet i modvind, efter de har publiceret en artikel, hvor Peter Madsen udtaler sig om den efterhånden meget udbredte metoo-kampagne.

»Jeg forstår det ikke. Går grænsen ved ufine kommentarer, eller når kvinden er holdt op med at trække vejret. Det er umuligt at vide. Desuden ved alle, at du ikke kan se grænsen under vandet.«

Sådan lyder et af de citater, som NRK Satire har opdigtet i en artikel om den 46-årige Peter Madsen, der lige nu er sigtet for at have dræbt og senere parteret den svenske journalist Kim Wall.

Og selv om der udelukkende er tale om satire, så er der tilsyneladende delte meninger om, hvorvidt det er i orden at gøre grin med den makabre sag. For mens nogen mener, at artiklen er harmløs og satiren giver tilladelse til at gøre grin med sagen, så er der også en hel del, som mener, at artiklen er langt over stregen.

'Det er gået for vidt. Af respekt for de pårørende, bør i fjerne artiklen,' lyder en kommentar fra Ragnhild Mestad, mens Roald Hauge tilføjer:

'Det her er ikke morsomt, kun kvalmende og vulgært. Man kan godt have lidt respekt.'

Og sådan fortsætter en lang række af de godt 550 kommentarer, som artiklen indtil nu har fået på NRKs Facebook-side.

Men selv om det umiddelbart lyder af mange, så plejer reaktionerne på NRK Satires artikler ofte at være mere voldsomme, fortæller projektleder hos NRK Satire, Stig Morten Lorentzen Waage.

»Især fordi at mange har forstået, at det her er et spark til alle mænd, der forsøger at parkere debatten om #metoo. Det er en parodi af de kommentarer, hvor nogen kritiserer kampagnen. Peter Madsen er kun et symbol på en dårlig mand her, og sagen er så åbenlys mærkelig, at vi tror, at det kun kan læses som humor,« siger han til BT.

Han tilføjer, at det norske debatprogram Dagsnytt 18 ligeledes har haft deres artikel op og vende, men her kunne deltagerne i programmet ikke se noget problem med artiklen.

»For de fleste nordmænd har artiklen også en dobbeltbetydning. Der findes en populær norsk sketch om en russisk ubådskaptajn, der siger, at han ikke kan se grænsen under vandet, og det er den sketch, som de fleste nordmænd har et forhold til,« siger han med henvisning til citatet fra Peter Madsen i artiklen.

Samtidig spiller afstanden også en rolle, mener Stig Morten Lorentzen Waage. Norge er nemlig ikke i samme grad påvirket af sagen, som både Danmark og Sverige, og da NRK Satire skriver til det norske publikum, så er han også overbevist om, at ingen vil blive stødt af artiklen.

Dansk komiker: Man kan ikke sætte en grænse for humor

Når Christian Fuhlendorff træder på scenen til sine ofte velbesøgte shows, så har han opsat nogle rammer, for hvad der er acceptabelt at lave sjov med. Derfor ser han heller ikke noget problem i artiklen fra NRK Satire.

»Man kan ikke sige, at noget ikke er sjovt. Du kan heller ikke bestemme, hvad jeg synes er pænt. Der er masser ting, som jeg ikke griner af, men jeg kunne aldrig finde på at sige, at det ikke er sjovt. Det må være helt op til den enkelte,« siger han og bakker op om Stig Morten Lorentzen Waage holdning om, at Norges ikke-eksisterende rolle i sagen er en formidlende omstændighed.

»Det har en betydning, at Norge ikke er involveret som Danmark og Sverige. Humor er tragedie plus tid minus afstand.«

Christian Fuhlendorff ville ikke selv slynge ubådsjokes ud på Facebook lige nu, men han erkender, at han også har omtalt sagen om Peter Madsen og Kim Wall i nogle af sine shows.

»Men jeg forstår ikke, hvorfor humoren altid skal være under beskydning. Det er svært at sætte en grænse for humor.«