Hele verdens 'Queen of Soul' er torsdag afgået ved døden som 76-årig. Aretha Louise Franklin er ifølge musikekspert Henrik Milling - en af de allerstørste.

»Det er afsindig trist. Hun er vitterligt den største. Hun kunne være en popstjerne og samtidigt gå ind og lægge et gospelkor ned. Det er der ikke mange, der kan,« siger Henrik Milling til B.T.

Aretha Franklin blev i 2010 diagnosticeret med kræft og har siden da kæmpet en brav kamp mod sygdommen. Hun døde i sit hjem torsdag formiddag kl. 09.50.

Men selvom sangerinden er gået bort, betyder det ikke, hun vil blive glemt.

»Hun har haft 112 singler, der er gået ind på den amerikanske hitliste, hvoraf 17 af dem har nået top ti. Hun har haft 100 numre, der er gået ind på Billboards hitliste, og de 20 af dem er gået nummer et. Og så har hun desuden også modtaget 18 Grammy-awards. Det er uvirkelige tal - er det et menneske, vi taler om her? Det viser jo noget om, at hun har været en stjerne i fem årtier,« siger Nicolai Molbech, som sammen med Henrik Milling er radiovært på P4.

Mange forbinder hende med bogstaverne 'R-E-S-P-E-C-T' og sangen 'Say A Little Prayer', men i USA huskede man hende også for meget andet. Hun var nemlig et forbillede for mange - især for afroamerikanere. Ifølge radioværterne var hun på størrelse med Martin Luther King.

»Hvis du kigger på USA's befolkning, så er hun noget, der ligger dybt inde i deres DNA. Hun er en stemme, som hører til de andre store ikoner i USA's historie. Hvis du skruer tiden tilbage til borgerrettigshedskæmperne, var hun fuldstændig i front med Martin Luther King. Hun har været en stor del af nogle meget historiske øjeblikke,« siger Henrik Milling om sangerinden, som siden 1960'erne har markeret sig - både musikalsk og politisk.

»I Europa synes vi, det er sørgeligt og trist, men i USA, og specielt for afroamerikanere, er det virkelig en trist dag. Det er en landesorgens dag,« siger Henrik Milling.

Også Aretha Franklins 'Hollywood-stjerne' er blevet pyntet med blomster fra fans for at mindes den nu afdøde stjerne.

Sidst hun optrådte var den 2. november i 2017 til Elton Johns Aids Foundation i New York i USA. Samme år udkom hun med albummet 'A Brand New Me', men annoncerede samtidigt, at hun ville gå på pension.

Ved en af sine sidste koncerter i juni 2017 i sin hjemby Detroit afsluttede hun koncerten med følgende ord:

»Gud velsigne jer. Gud vil passe på jer. Husk mig i jeres bønner.«

Familien har også udtrykt sig siden soul-dronningens død blev offentliggjort:

»I et af det mørkeste øjeblikke i vores liv, er vi ikke i stand til at finde passende ord, som kan beskrive smerten i vores hjerter. Vi har mistet vores overhoved og familiens faste klippe. Den kærlighed hun havde til sine børn, børnebørn, niecer, nevøer og kusiner kendte ingen grænser.«

Aretha Franklin har gennem sin karriere solgt mere end 75 millioner albums og blev i 1987 optaget i Rock and Rolls Hall of Fame.