Den afrikanske dreng blev udstødt af familien. Nu skal han snart se sine forældre igen.

Et mirakel. Sådan beskriver den danske nødhjælpsarbejder Anja Ringgren Lovén den lille afrikanske dreng Hope. For et halvt år siden, troede hun, han ville dø.  Hans hjemby udstødte ham og kaldte ham ’heksebarn’. Nu skal han genforenes med sine forældre, og hans sag skal for retten. Det fortæller Anja Ringgren Lovén til BT:

»Vi skal snart besøge landsbyhøvdingen i familien. Vi glæder os til at se reaktionen«.

Lille Hope blev verdenskendt, da Anja Ringgren Lovén i februar i år lagde et billede på Facebook af den udsultede afrikanske dreng. Fordi han blev anklaget for at være heksebarn, var han blevet efterladt af familien. Overtro er meget udbredt i Nigeria, hvor skylden for en dårlig høst eller et dødsfald i familien placeres hos børnene – de bliver anklaget for at være hekse af enten præsten, en heksedoktor eller familiemedlemmer. Og herefter er der oftest kun én vej for børnene: tortur med døden til følge eller at blive udstødt fra byen.

Anja Ringgren Lovén har et børnehjem, hvor hun netop redder de såkaldte ’heksebørn’. I et halvt år har Hope været i hendes varetægt, og sådan forbliver det også, selvom han skal møde sine forældre:

»Vi beholder børnene. Der er ikke nogen, der bare kommer hjem. Det er jo en lang proces, men det er meget egoistisk af os, hvis vi ikke som de voksne sørger for, at børnene beholder forholdet til familien. Vi arbejder hen imod at børnene på længere sigt, hvis de vil og har lyst, skal tilbage til familien og bo.
Det er ikke alle, der kan det, men vi er ikke et adoptionsbureau«, fortæller hun. Planen er, at Hope fremover skal besøge sin familie cirka en gang om måneden:

»Vi tager oftest først børnene med et år efter, hvor man kan se en kæmpe forvandling. Det gør også, at de langsomt godkender dem og indser, at de ikke er hekse«, siger Anja Ringgren Lovén og fortæller, at børnene selv spørger efter deres familier.

Ligesom med de andre børn er Hopes sag indberettet til politiet, der starter en efterforskning for at finde ud af, hvem der er ansvarlig for at kalde ham en heks. Det er nemlig ulovligt i Nigeria, og derfor skal personen retsforfølges. En del af efterforskningen består af de familiebesøg, som Hope snart skal til:

»Vi tager ham med ud og sætter os stille og roligt med familien og finder ud af, hvem der har gjort det ene og det andet. Hvis man skal bekæmpe denne her overtro, skal man have fat i selve kernen af problemet, og den ligger ude i landsbyen«, siger Anja Ringgren Lovén.

Hun fortæller desuden, at Hope har det godt og trives med de andre børn. Han er glad, sund og spiser normalt. Til efteråret starter han i børnehave.

Der er netop nu nye optagelser i gang til dokumentaren, ’Anjas Afrika’, der kan ses på DR2 til oktober.