Hos Amnesty hersker der ingen tvivl om, at et angreb mod et teater i Mariupol var en krigsforbrydelse.

"Børn" stod der malet i store hvide kyrilliske bogstaver på pladsen foran teatret i centrum af Mariupol, inden russiske bomber lagde bygningen i ruiner.

Ifølge Amnesty International kan der ikke herske tvivl om, at Rusland begik en krigsforbrydelse, da det bombede Donetsks Regionale Teater for Akademisk Drama den 16. marts.

Det skriver menneskerettighedsorganisationen i en pressemeddelelse efter at have undersøgt forløbet dybdegående.

Undersøgelsen viser ifølge Amnesty, at Rusland med al sandsynlighed ramte teatret med fuldt overlæg. Det er på trods af, at kamppiloterne måtte være vel vidende om, at hundredvis af civile havde søgt ly for krigen der.

Mindst 12 civile mistede ifølge menneskerettighedsorganisationen livet. Tidligere er dødstallet af lokale myndigheder ifølge det norske nyhedsbureau NTB blevet anslået til omkring 300, mens nyhedsbureauet AP har skrevet, at helt op til 600 kunne være blevet dræbt.

Igor Moroz, en 50-årig arkitekt fra Mariupol, fortæller til Amnesty, at han så angrebet. Han fortæller, at han så bygningstaget eksplodere og springe 20 meter op i luften, før det kollapsede.

- Jeg kunne ikke tro mine egne øjne, for teatret var et helle. Der var to store skilte, hvor der stod "børn" malet på, siger han.

Inde i bygningen var rædslerne også til at tage og føle på. Yehven Hrebenstskyj fortæller Amnesty, at han fandt sin far Mykhajlos lig i teatrets koncertsal efter angrebet.

- Først så jeg hans hånd. Man kan kende sine nærmestes hænder. Hans ansigt var smurt ind i blod. Hans krop var dækket af murbrokker. Jeg ville ikke have, at min mor skulle se det, fortæller han.

Amnestys krisehold har snakket med adskillige overlevende og indsamlet store mængder digitale beviser fra stedet. Organisationen konkluderer, at det næsten er utvivlsomt, at angrebet blev udført af Rusland.

Rusland nægter at have stået bag angrebet og beskylder i stedet den ukrainske Azov-enhed for det.

Amnesty Internationals generalsekretær, Agnès Callamard, udtaler i pressemeddelelsen, at Rusland efter alt at dømme gik målrettet efter civile mål.

- Den Internationale Straffedomstol (ICC) og alle andre med jurisdiktion over forbrydelser i forbindelse med krigen skal efterforske dette angreb som en krigsforbrydelse. Alle de ansvarlige må og skal stå til ansvar for at forårsage den død og ødelæggelse.

Rusland invaderede Ukraine 24. februar. Kampene i Mariupol pågik i flere uger, inden byen faldt under russisk kontrol i midten af maj.

/ritzau/