Præsident Mohamed Morsis forfatningsændringer er ødelæggende for landet og kan medføre en tilbagevenden til diktaturet, siger Amnesty, mens urolighederne fortsætter i Cairo.

EGYPTEN: Der er en reel risiko for, at Egypten er ved at nærme sig tilstande, som minder om den diktaturstat, landet var under den nu afsatte præsident, Hosni Mubarak.

Det mener Amnesty International, som i en udtalelse advarer mod en sådan situation, efter at landets nye præsident, Mohamed Morsi, har indført omfattende forfatningsændringer, der blandt andet hæver ham over domstolene og gør, at han ikke kan stilles til ansvar for sine handlinger, før et nyt parlament er indsat.

- Det er dybt bekymrende, når en præsident tilraner sig nærmest ubegrænset magt i forhold til en lang række områder i det egyptiske samfund, og man dermed signalerer, at det er Morsi alene, der kan regulere alt fra fyring eller ansættelse af en statsanklager til, om retssager skal gå om, siger pressechef Ole Hoff-Lund fra Amnesty i Danmark.

- Det er et dekret, som signalerer, at præsidentens magt er urørlig og som tidligst kan laves om, når der kommer et nyt parlament i Egypten, og det ved vi endnu ikke, hvosrnår vil ske, siger han.

Morsi, der oprindeligt kommer fra Det Muslimske Broderskab, har desuden dekreteret, at den forsamling, der i øjeblikket sidder og skriver på en ny forfatning, ikke kan retsforfølges. Forfatningen vil ifølge Morsis kritikere komme til at afspejle hans vision for et islamistisk styret Egypten.

Præsidenten er af sine modstandere blevet beskyldt for et decideret kup, og han betegnes hånligt som en ny farao.

Ole Hoff-Lund kalder det en »undtagelsestilstand indført af bagvejen«, og der er tegn på, at revolutionens håb og drømme er blevet slukket.

Han understreger, at det forsat er svært at vurdere, hvor tæt Egypten er på et reelt diktatur som under Hosni Mubarak, hvor mange tusinde politiske modstandere sad fængslet under kummerlige forhold.

- Men risikoen er til stede. Vi ved ikke, hvor langt Morsi er villig til at gå. Nu har han taget et lovgivningsmæssigt skridt, som giver ham en utrolig stor magt, men i hvilket omfang vil han bruge den, og hvad er bagtanken med de dekreter, han har indført? Spørger Ole Hoff-Lund.

Fredag var der uroligheder flere steder i Egypten, hvor demonstranter stak ild til en række kontorer tilhørende Det Muslimske Broderskab.

Der er bebudet en ugelang demonstration mod præsident Morsi på Tahrirpladsen i hovedstaden Cairo, og på demonstrationens andendag, lørdag, er demonstranter og politi atter tørnet sammen.

Demonstranter kaster ifølge Al Jazeera med sten mod politiet, som svarer igen ved at skyde med tåregas.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.